M. G. P. nem írhat több kritikát a Népszabadságba

2004.11.23. 08:35
Kritikákat nem, más műfajú cikkeket írhat a Népszabadságba Molnár Gál Péter, akiről kiderült, hogy az előző rendszerben együttműködött az állambiztonsági hatósággal. Azt még nem lehet tudni, hogy a nyugdíjas színikritikus, színháztörténész él-e a lehetőséggel, mert a Népszabadság főszerkesztője a cikk megjelenése előtt nem tudta elérni Molnár Gált.
"Ez az erő mostantól kevés, mert minden szó, minden jelző e beismerés után megkérdőjelezhető. Márpedig egy kritika nem bír el sok kérdőjelet. Egy kritikus még kevésbé" - írta szerkesztőségi cikkében a Népszabadság azután, hogy Molnár Gál Péterről, a lap nyugdíjas, de máig publikáló színikritikusáról, színháztörténészről kiderült: az előző rendszerben tizenöt éven keresztül együttműködött az állambiztonsági hatósággal.

A szöveg értelmezésére megkértük Vörös T. Károlyt, a Népszabadság főszerkesztőjét. "Nem lenne szerencsés, ha Molnár Gál Péter a történtek után kritikát írna a lapban - mondta Vörös T. - Színház- és várostörténetről is nagyon jól ír, fantasztikus interjúkat csinál és felőlem csinálhat is." A főszerkesztő nem tudja, hogy Molnár Gál Péter él-e a lehetőséggel, mert hétfőn nem érte el, feltehetően kedden beszél vele.

Molnár Gál Péter volt Latinovits besúgója címmel az Indexen november közepén indult fórum a színikritikus III/III-as múltjáról. Molnár Gál múlt hét pénteken elismerte, hogy valóban írt jelentéseket, de nyilatkozni nem kívánt az ügyről.