Platánokhoz beszélt az asztal alá hányó ex-MIÉP-es

2004.01.08. 10:16
Apró Juhász János ritkán iszik alkoholt, ráadásul hamar megárt neki - derül ki a Délmagyarországból. A lapnak nyilatkozott a Temesváron részegen botrányt okozó szegedi ex-MIÉP-es városi képviselő, aki arra nem emlékszik, hogy az asztal alá hányt volna, de az biztos: nagyon rosszul volt a cujkától. A Szeged testvérvárosában történteket a szocialista városvezetés sem verte nagy dobra.
"A hivatalos program végéig egy korty alkoholt sem ittam, utána viszont nem tudtam visszautasítani a románok végtelen szeretetét. Elfogadtam a cujkát, mert nem akartam megsérteni vendéglátóinkat" - nyilatkozza a szegedi Délmagyarországban Apró Juhász János szegedi önkormányzati képviselő. Mint az Index megírta: a MIÉP színeiben mandátumot szerzett városatya egy temesvári testvérvárosi látogatás díszvacsoráján részegen szónokolt Erdély hovatartozásáról, egy díszebéden pedig az asztal alá hányt.

Talán leitatták

A képviselő azzal védekezett, hogy ritkán iszik alkoholt, ráadásul hamar megárt neki. Ezért Temesvárra menet a buszon még nem is fogadta el a felé nyújtott pálinkás flaskát. Temesváron viszont már igent mondott az italra és - mint fogalmaz - "innen kezdődtek a bonyodalmak".

Apró Juhász azt állítja magáról a Délmagyarországban, hogy hiányzik belőle az irredentizmus, tettét megbánta, szégyelli magát. Arra nem emlékszik, hogy az asztal alá hányt volna, de - mint a lap fogalmaz - "abban azonban biztos volt, hogy nagyon rosszul érezte magát". Lelkiismeretével ezek után nehezen tudott elszámolni. " Volt úgy, hogy éjszaka kisétáltam az újszegedi ligetbe, ahol elmondtam őszinte érzéseimet a platánoknak" - nyilatkozta. Nem zárja ki ugyanakkor azt sem, hogy leitatták.

Apró Juhász a képviselői mandátumáról nem mond le. A MIÉP-hez fűződő viszonyáról, a párt tiltakozó leveléről annyit nyilatkozott: sajnálja azokat az embereket, akiket becsapott a Magyar Igazság és Élet Pártja.

Politikai öngól

A szegedi MIÉP tagjai szerint a romániai botrány valójában az MSZP öngólja, miután a jobboldali párt már tavaly megvonta bizalmát Apró Juhásztól. Az egykori alelnök ügyében a MIÉP városi vezérkara még szeptemberben levelet írt a polgármesternek, és kezdeményezte visszahívását. A delegáló szervezet és a kompenzációs listán mandátumot szerzett városatya között olyannyira megromlott a viszony, hogy eltiltották a MIÉP név használatától is.

A visszahívás ellenére Apró Juhász mégis az önkormányzat tagja maradt. A temesvári esetet egyébként a kínos helyzetbe került szegedi szocialista vezérkar sem kívánta nagy dobra verni, jóllehet a város kulturális bizottságában tevékenykedő képviselő a MIÉP egyetlen delegáltja. Az Index információi szerint a több mint egy hónapja történt botrányt követően az önkormányzatban csak napokban veszik fontolóra, hogy Apró Juhásszal szemben milyen szakciót érvényesítsenek.