Semjén félreértette az ázsiaiak importját?

2007.02.20. 17:34
A nemzeti biztonsági stratégia részeként gyártotta le az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a migrációs stratégiai tanulmányt, amelyről Semjén Zsolt azt állította, hogy ázsiaiak millióinak magyarországi importját készíti elő. A KDNP-elnök által kiszivárogtatott titkos tervezet a migrációs stratégia előkészítésének egyik előtanulmánya volt.

A magyar nemzet életérdekeivel végletesen ellentétes elképzelésnek minősítette Semjén Zsolt a kormány egy migrációs stratégiai tanulmányát, amelyet kedden a parlamenti demográfiai vitanapon mutatott meg messziről a sajtónak.

Beintegrálnák a milliókat

A kereszténydemokrata pártelnök azt állította, hogy a nem nyilvános tanulmány azt elemzi, hogy Magyarország ázsiaiak betelepítésével oldhatná meg demográfiai problémáit. Semjén Zsolt interpretációjában A kormány migrációs stratégiája" című, januári keltezésű dokumentum gyakorlatilag milliós emberimportot javasol, és arról is értekezik, hogy miként lehet majd ezt az embertömeget integrálni a magyar társadalomba. Semjén szerint az általa megszerzett titkos terv az oka annak, hogy a kormány elutasítja a családi adózásra és más demográfiai megoldásokra vonatkozó KDNP-s javaslatokat, ezért felszólította a kormányt, hogy ne fogadja el a tanulmányt.


A Semjén által említett szöveg nem szerepel az anyagban

Meg lett a marhaság

A kormányzati politikusok előbb marhaságnak titulálták Semjén állítását. Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes azt állította: Semjén Zsolt "tömjén hazugságokat mondott". Az Indexnek nyilatkozó Csizmár Gábor államtitkár azt állította, hogy ilyen tanulmány nem került sem a kormány, sem az államtitkári értekezlet elé. Később azonban kiderült, hogy a tanulmány mégis létezik, és valóban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium készítette.

Értékelik a hatásokat

Az Index elérte a tárca migrációs osztályán a dokumentum egyik alkotóját, Lékó Zoltán, aki elmondta, hogy az írás a 2004-es nemzeti biztonsági stratégia keretében készült. A kormányhatározatban kiszabott feladat volt a migrációs stratégia megalkotása is, ez azonban az előző ciklus idején nem készült el. A tárca közleménye szerint a stratégia egyelőre még csak előkészítés alatt áll, de a Semjén által említett szöveg nem szerepel az anyagban: a kormányzatnak nincs olyan szándéka, amely szerint ázsiai vagy más külföldi bevándorlókat tömegesen telepítene le Magyarországon. A közlemény szerint a félreértelmezett sorok nem ázsiai vagy más külföldi migráns tömeges betelepítéséről szólnak, hanem "egyrészt a migráció globális szinten tapasztalható hatásait értékelik, illetve ezen keresztül a hazánkba legálisan érkező külföldiek társadalmi integrációját célozzák".