Szavazatvadászat, szavazógép, 23 millió román

2006.03.20. 23:46
Az MSZP, az SZDSZ és az MDF is élesen bírálta Mikola István vasárnapi kijelentését, amikor a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje azt mondta: ha szavazhatna az ötmillió határon túli magyar, a Fidesz húsz évig is kormányozhatna. Rogán Antal a Fidesz kampányfőnöke azzal válaszolt: a Fidesz nem akar választójogot adni a határon túliaknak. Orbán Viktor szerint a kérdés nincs napirenden, mert a pártok között nincs egyetértés.

Mikola István az állampolgársági kérdést "végiggondolatlan és kisajátító módon a kampány eszközévé tette" és szavazatvadászattá silányította - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltjének vasárnapi kijelentéseire reagálva.

Mikola István a Fidesz vasárnapi kongresszusán azt mondta: "ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".

Felrúgott megállapodás?

Szili Katalin szerint Mikola István ezzel felrúgta a határon túli és a magyarországi képviselők között 2005 szeptemberében kötött megállapodást. A Kárpát-medencei magyar képviselők fórumán megegyezés született arról, hogy a határon túli magyarság sorsának ügyét nem teszik kampánytémává. "Szavazatokat kiérdemelni kell, nem pedig megvásárolni" - fogalmazott Szili Katalin.

"Mikola István, akit Orbán helyettesének választott a Fidesz, most végre bevallotta, mit jelentenek számára az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, és a többi, határon túl élő magyarok: ötmillió újabb szavazatot Orbánra. Húsz év egyeduralom biztosítása az egyetlen céljuk Mikola elmondása szerint" – olvasható az SZDSZ közleményében.

Az MDF is úgy látja, hogy „a Fidesz szavazógépnek tekinti a kettős állampolgárokat.” A Csapody Miklós által kiadott közleményben szerint a Fidesz a határon belül élőket is megsértette azzal, hogy szavazatukat fölöslegesnek, zárójelbe tehetőnek tekintené akkor, ha a határon túli magyarok is választójoggal rendelkeznének.

Nem akarnak választójogot adni

"A Fidesz a határon túl élő magyarok azon szándékait kívánja támogatni, amit a határon túl élők fontosnak éreznek. Mivel a határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem akar adni nekik választójogot" - válaszolt a bírálatokra Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke.

A házelnök pontosan tudja, ahhoz, hogy valaki szavazójogot kaphasson Magyarországon, alkotmánymódosításra van szükség, ami kétharmados parlamenti döntést igényel. Kétharmada pedig az MSZP nélkül a Fidesznek sem lesz, fogalmazott Rogán Antal. A Fidesz kampányfőnöke kijelentette: a határon túli magyarok számára az állampolgárság csupán egy gesztus.

Rogán szerint "méltánytalan dolog" az MSZP részéről, hogy éppen a házelnököt kényszeríti ilyen kampányszerepbe, akinek a szocialisták közül 2004. december ötödike után talán egyedül van morális hitele megszólalni a határon túli magyarok kérdésében, hangsúlyozta Rogán.

Nem akarnak választójogot adni

"Mikola István nem ígért ötmillió határon túli magyar embernek állampolgárságot, csak azt mondta, hogy szeretne nekik adni, de nem tud, mert ahhoz kétharmados törvényeket kellene módosítani és ahhoz ma nincs meg az egyetértés a szocialistákkal" - jelentette ki Orbán Viktor Az Estében Mikola szavaira és az azt követő vitára utalva. "Akkor lehet megváltoztatni a választási játékszabályokat, ha egyébként a parlamenti pártok ebben egyetértenek. Ilyen egyetértés ma nincs, az egész kérdés ezért nincs is napirenden" - mondta a Fidesz elnöke a közszolgálati tévé műsorának.

23 millió román?

Mikola István hétfőn újságírók kérdésére elmondta, nagyon reméli, hogy "nem fog a média előjönni megint a 23 millió románnal való ijesztgetéssel". Hangsúlyozta, hogy vasárnap sok minden másról is beszélt, "ami nagyon fontos, és a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek a programjában is szerepel", majd kijelentette, hogy a kérdésről nem kíván többet mondani.