Urambátyám üzletelés a Millenáris Parkban

2002.08.01. 13:29
A Millenáris Kht. új ügyvezetője szerint az eddigi vizsgálatok azt mutatják, a Fidesz-kormány alatt a cégen belül mesterségesen tartották fenn a káoszt, hogy egy cégcsoport zavartalanul vehessen ki milliárdokat a kht.-ból. Mizsei Zsuzsát úgy tájékoztatták, hogy a Millenáris Kht. számítógépei kommerszek, a biztonságot túl drágán vették, és trükkös szerződéseken sok százmilliót bukott a cég. Az aranyhalak megúszták.
A múlt héten az APEH megkezdte a Millenáris Kft. teljes körű ellenőrzést - jelentette be Mizsei Zsuzsa, az állami tulajdonú társaság új vezetője a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatón.

Kommersz gépek, drága biztonság

Gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt a kormányváltást követően Mizsei átfogó vizsgálatot kezdeményezett.

"Az informatikai vizsgálat lezárult. Eszerint a kht. összes számítástechnikai egysége kommersz, névtelen termék, melyek származása bizonytalan, eredete igazolhatatlan, működtetésük kockázatos, drága, és nincs garancia egyik eszközre sem" - közölte a kht. vezetője.

A másik vizsgálat eredménye szerint a vagyonvédelem szabályozottsága sem megfelelő. A könyvvizsgáló cégek jelentése szerint jellemző, hogy mindenért a valós piaci értékénél egyharmaddal többet számláztak az örző-védő cégnek.

Káosz, feudum, dzsentri

"A gazdálkodás minden területén mesterségesen kialakított káosz uralkodott, és a vizsgálat azt is megmutatta, hogy a szálakat néhány cég mozgatta" - mondta Mizsei, aki szerint "a feudális korra jellemző cégösszefonódások természetes következménye volt a dzsentris költekezés". Ez azt eredményezte, hogy a cég 1,5 milliárdos kormányzati hitelt vett fel 2002-ben, mert az idei keretet már tavaly felélték.

A vagyonvesztés mértékét mutatja, hogy csak az ajándékórás üzleten 650 milliót bukott a cég. A vizsgált szerződések között sok az átfedés, és a teljesítések nem igazolhatóak.

Milliók és halak

Az egyik szerződésben a Millenáris Park stúdióját adja bérbe tokkal-vonóval a kht. havi 200 ezerért egy magáncégnek. Ez a cég a stúdióberendezését havi 20 millióért adta tovább egy állami cégnek.

Egy újabb szerződés szerint összesen 200 millió forintot költött a kht. hangosításra. Napi 700 ezer forintért vásárolták a szolgáltatást, amit egy 30-50 milliós berendezéssel végeztek. Vagyis 4-5 ilyen berendezést vehetett volna a Millenáris a kifizetett összegből.

Mizsei Zsuzsa a tájékoztató végén közölte, a vizsgálatok még nem fejeződtek be teljesen, így egyelőre nem tudják, hogy melyik ügyben hány büntetőfeljelentést tesznek.

Az biztos, hogy a park halai maradnak a tóban, így azokat továbbra etetni kell. Igaz, nem havi 120 ezerért, hanem 15-20 ezerért.

Tervek

Az új vezetés szeptemberre készíti el a park üzemeltetésének hosszabb távú koncepcióját. Mizsei szerint alapvető változás lesz, hogy a teljes park egységes kulturális központként üzemel majd, és a rendezvények célja nem az anyagi haszonszerzés lesz. A távlati tervek szerint a park az "európai családok kulturális találkozóhelyeként üzemel majd".