Milliókért őrizték a Millenáris vendégkönyvét

2002.06.19. 10:04
A Millenniumi Kódex - mely funkcióját tekintve vendégkönyv - őrzését eddig 7,5 millió forintért látta el a Millenáris Parkban a Köztársasági Őrezred - tudta meg a Népszabadság. A Millenáris Kht. új ügyvezető igazgatója, Mizsei Zsuzsa átvizsgálta a korábbi szerződéseket, és megkezdte a költségek csökkentését.
Az álomhasznot produkáló filléres órák, a szinte ingyen adott MTV-s archív anyagok, a Millenáris volt vezetőjének tízmilliós hallgatási díja, a százhúszezres haletetés után itt az újabb kétes ügylet a Millenáris Parkból. A vendégkönyvét hét és félmillió forintért őrizték a kormányőrök - tudta meg a Népszabadság.

Az Álmok álmodói kiállítás vendégkönyve a Millenniumi Kódex. A könyvet egészen a legutóbbi időkig két kormányőr őrizte. A Köztársasági Őrezred ezért a munkáért 3000 túlórát számolt el.

Napokon belül elkészül az első változata annak a tervezetnek, amelynek alapján - minden bizonnyal szeptemberben - a Millenáris Kht. új vezetői döntenek az egykori budai Ganz-gyár területén a közelmúltban létrehozott park további üzemeltetéséről.

Ideiglenesen gondolkodtak

Mizsei Zsuzsa, a kht. ügyvezető igazgatója a napilapnak hangsúlyozta: a hosszú távú hasznosítás szinte minden kérdésében most kell dönteni, hiszen a korábbi vezetés csak ideiglenes működtetést tervezett. Erre utal, hogy a Miniszterelnöki Hivatal annak idején közhasznú társaságot hozott létre a működtetésre; s ennek számára sem készült költségvetés és koncepció.

Ugyancsak az ideiglenességre utal, hogy miközben több százmillió forintot fordítottak ajándék órákra, az eddigi 395 ezer látogatót nem segítette megfelelő tájékoztató anyag, katalógus vagy éppen idegen nyelvű felirat.

Fejlesztenének

Az Álmok álmodói tárlat nyitva tartását legfeljebb egy évvel lehet meghosszabítani, mivel a kiállításban szereplő tárgyakat az ország közgyűjteményeiből kérték kölcsön.

Mizsei Zsuzsa a Népszabadságnak elmondta: a millenniumi kiállítás alapötletén továbbhaladva létre akarnak hozni egy, a művészetet és a tudományt egységben kezelő nemzeti kulturális centrumot, illetve ki akarják bontani a parkban rejlő üzleti lehetőségeket.

Költekezés

A napokban átvizsgálták a park működtetésével kapcsolatos szerződéseket, és számos fölösleges, illetve túlságosan költséges megállapodásra bukkant. Ezeket felülvizsgálják, illetve szigorítják a teljesítmény igazolását.

A park például folyamatosan 45 hoszteszt foglalkoztatott, a kiállításon alkalmazott őrök pedig külön szerződés alapján vigyáztak az épületekre és a bennük elhelyezett tárgyakra. Az ajándékbolt bor- és mézkínálatának szakmai ellenőrzését, valamint a könyvkínálat válogatását például havi 700 ezer forint megbízási díjért végezte egy cég. Havi 600 ezerért bérelt a kht. walkie-talkie-kat a hoszteszek és az őrző-védő szolgálat számára, annak ellenére, hogy a biztonsági cégeknek rendes körülmények között kötelességük biztosítani az efféle felszerelést.