Az egészségügyi bizottság támogatta Horváth Ágnest

2007.04.23. 12:46
Az egészségügyi bizottság 13:9 arányban támogatta Horváth Ágnes kinevezését az egészségügyi miniszteri posztra. A jelölt délután leteszi a miniszteri esküt a Parlamentben.

Az országgyűlés egészségügyi bizottságában többségben lévő MSZP-s és SZDSZ-es képviselők támogatták Horváth Ágnes kinevezését az egészségügyi miniszteri posztra. Schwarz Tibor, a bizottság szocialista alelnöke azzal a kiegészítéssel fogadta el személyét, hogy a biztosítási rendszer átalakításakor meg kell találni a legjobb megoldást, ebben ugyanis nem lehet hibázni.

Az ellenzéki képviselők egységesen elutasították Horváth Ágnes kinevezését. Legfőbb érvük az volt, hogy Molnár Lajos államtitkáraként ő is részt vett a mostani, hibákkal terhelt átalakításokban, amelyet az ellenzék elfogadhatatlannak tart. Meghallgatása végén az egyik ellenzéki képviselő azt mondta: ha most nem jelölt, hanem miniszter lenne, azonnali lemondásra szólítaná fel Horváth Ágnest.

Nincs örökség, folyamat van" - válaszolta Horváth Ágnes, kitérve arra, hogy továbbra is várják az ellenzék konstruktív javaslatait. Azonban - tette hozzá - az nem együttműködés, hogy az ellenzék csak kritizál, de nem ad javaslatokat.

Horváth Ágnes azt mondta: büszke az eddig végrehajtott átalakításokra, amelyek szerinte mérföldkövet jelentenek az egészségügyben. Megismételte, hogy bizonyos “finomhangolásokra” szükség lesz. Az eddigi tapasztalatok alapján pontosítják a vizitdíj szabályait, 2-3 hónapon belül felülvizsgálják a kórházi teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszert, egy képviselő kérdésére válaszolva pedig azt mondta, a regionális egészségügyi tanácsok jövőre ismét tárgyalhatnak az ágyszámok elosztásáról. Egy másik ellenzéki kérdésre leszögezte: sem a vizitdíjat, sem a kórházak átalakítását nem vonják vissza.

Mint elmondta, a következő lépés a biztosítási rendszer átalakítása lesz. A minisztérium engedett korábbi javaslatához képest, és egy kompromisszumos vegyes rendszert javasol, amelyben az eddigi állami biztosító is megmarad, s szerepet kapnak a magántársaságok is. Fontos feladat lesz a járóbeteg-ellátás, és a mentőszolgálat fejlesztése is. A korábban ismertetett tervek szerint több tucat mentőállomás fejlesztése kezdődik meg, mondta Horváth Ágnes

A fideszes Mikola István szerint Horváth Ágnes egyfajta öngerjesztő eufórikus állapotba került, mert csak így gondolhatja komolyan, hogy jó úton jártak az elmúlt tíz hónapban. Ha Horváth Ágnes büszke arra, ami az egészségügyben addig történt, az a valóság ismeretének teljes hiányáról tanúskodik, fogalmazott a fideszes egészségpolitikus.

A jelölt imponálóan magabiztos volt - mondta Béki Gabriella (SZDSZ), majd hozzátette: Horváth Ágnes kifejezte együttműködési szándékát az ellenzékkel és a szakmával. A liberális politikus megjegyezte: ha Horváth Ágnes csak egy kicsivel bizonytalanabb lett volna a meghallgatása alatt, akkor az ellenzék azzal támadná.