Horváth és Fodor az SZDSZ két miniszterjelöltje

2007.04.18. 19:15
A két héttel ezelőtt lemondott Molnár Lajos helyére államtitkárát, Horváth Ágnest jelöli egészségügyi miniszternek az SZDSZ ügyvivői testülete. Az üt a szabad demokrata pártelnökségért folyó harcban alulmaradt Fodor Gábort környezetvédelmi miniszternek jelöli Persányi Miklós helyére.

Horváth Ágnest egészségügyi miniszternek, Fodor Gábort környezetvédelmi miniszternek jelöli az SZDSZ ügyvivői testülete. A kormányfő mindkét jelöltet alkalmasnak tartja posztjára, a miniszterelnök haladéktalanul elindítja a kinevezési eljárást, közölte Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője az MTI-vel. Horváth Ágnest a jövő héten hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.

A Fidesz csak a vizitdíj eltörlése, az ágyszámrendelet visszavonása és az egységes biztosítási rendszer fenntartása esetén támogatja az egészségügyi minisztert az ágazat rendbetételében - reagált Horváth Ágnes jelölésére Szijjártó Péter, a párt szóvivője.


Fotók: Huszti István

A 34 éves orvos-közgazdász, Horváth Ágnes 2006-tól volt Molnár Lajos államtitkára. Részt vett a gyógyszergazdaságossági, a kórházfejlesztési és az egészségbiztosítási felügyeletről szóló „reformtörvények” kidolgozásában.

Horváth Ágnestől az egészségügyi reformok folytatása várható, legfeljebb valamivel alacsonyabb fordulatszámon, mint Molnár Lajos idején. Az SZDSZ feltehetően megfontolta az ellenzéktől és a szocialistáktól érkező kritikákat a túl gyorsan és nem mindig kellően átgondolt újítások miatt.

A Horváth Ágnes mellett nyilvánosan kiálló Demszky Gábor főpolgármester kedden azt mondta, míg "Molnár Lajos 220-szal kezdett el száguldani egy olyan autóúton, ahol az elődei korábban legfeljebb 20-szal, 30-cal cammogtak", Horváth Ágnestől azt várja, hogy alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolva, a kórházakat és az önkormányzatokat egyenrangú partnerként kezelve viszi végig a reformot.

Keménység és kompromisszumkészség

Az egészségügyi miniszter jelöltek, Horváth Ágnes és Erdős Attila szerda délután prezentációt tartottak, így mutatkoztak be az SZDSZ tizenhárom fős ügyvivői testülete előtt. Az SZDSZ egyik ügyvivője, Szent-Iványi István Brüsszelből online követte az eseményeket, és úgy szavazott.

Mint Kóka János az üt ülése után elmondta, az egészségügyi miniszter kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a jelölt legyen elkötelezettje a több-biztosítós modellnek, legyen egészségügyi gyakorlata, vezetői tapasztalata, és képes legyen keményen érvelni, ugyanakkor kompromisszumot is kötni.

Mivel Horváth Ágnes részt vett a reformok kidolgozásában és végrehajtásában, ismeri és érti a lényegét, valamint elkötelezett azok megvalósítása iránt, mondta Kóka János.

Szakmai érvek nehéztüzérsége

OEP, Misszió, minisztérium

Horváth Ágnes a Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetemen végzett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen közgazdasági szakokleveles orvos végzettséget szerzett.

Első munkahelye az Országos Sportegészségügyi Intézet volt, ahonnan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nemzetközi főosztályára került. Dolgozott az EGIS Gyógyszergyár termékportfolió fejlesztési osztályán és minőségirányítási vezetőként a Vasútegészségügyi Kht.-nál.

2003-ban visszatért az OEP-hez, ahol főosztályvezető volt, majd 2004-ben a Somody Imre által alapított, az irányított betegellátási modellel kísérletező Misszió Egészségügyi Központ Kht. ügyvezető igazgatója lett.

Angolul felsőfokon beszél, ezen kívül középfokon spanyolul, németül és oroszul.

Horváth Ágnes feladata az lesz, hogy el tudja fogadtatni a parlamenttel a több-biztosítós modellről szóló törvényjavaslatot. Mint Kóka János elmondta: két héten belül megkezdődnek a koalíciós tárgyalások a biztosítási rendszer átalakításáról. „Szakmai érvek nehéztüzérségével készülünk ezekre a tárgyalásokra”, fogalmazott az SZDSZ elnöke. Horváth Ágnes az MTV Az este című műsorában bejelentette: olyan javaslatot készítenek, amely szerint - ha nem is jelenlegi formájában, de - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is megmarad, szerepet kapnak viszont az egészségügyben a magánbiztosítók is.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz az egészségügyi tárca államtitkára, Kóka János azt válaszolta, hogy erre Horváth Ágnestől várják a javaslatot. Horváth ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: több név is van a fejében, de egy kis időt kért, míg megnevezi jelöltjét.

Horváth Ágnes méltatta Molnár Lajost, aki „letette a reformok alapkövét”. A miniszterjelölt szerint a reformokat folytatni kell, stabilizálni a rendszert, majd átállni a több-biztosítós modellre, ami megfelelő keretet teremt a versenynek, így hatékonyabb működést tesz lehetővé az egészségügyben.

Jelöltek és önjelöltek

Molnár Lajos április 4-én váratlanul mondott le posztjáról, ezzel még az SZDSZ vezetőit is meglepte. Molnár Lajos hivatalos közleményében azt írta: személyesen nem tudta elfogadni, hogy a több-biztosítós rendszer bevezetéséről szóló döntést tovább halogassák. A miniszter egyúttal cáfolta, hogy távozásának bármilyen kapcsolata lenne az ő vagy a családja egészségügyi állapotával.

Lemondása után Kóka János, az SZDSZ frissen megválasztott elnöke egyértelművé tette: az SZDSZ a több-biztosítós rendszerben látja a reform további folytatását, s ezt a koalícióban maradás feltételéül is szabta.

Kóka János ezt követően húsz, más információk szerint közel harminc lehetséges egészségügyi miniszterjelölttel és önjelölttel beszélgetett el. Bár a reformok végrehajtásában kezdettől részt vevő Horváth Ágnest sokan esélyesnek tartották a posztra, az Index információi szerint az SZDSZ elnöke egy, az üzleti szférában is tapasztalatokat szerzett aspiránst keresett.

Keddre derült ki, hogy Kóka János jelöltje Erdős Attila, a Genoid Kft. ügyvezetője. Erdős személye az SZDSZ-t megosztotta a döntés előtt. Többen úgy tartották, hogy a Genoid Kft. korábbi üzletei miatt az új miniszter hamar ellenzéki támadások kereszttüzébe kerülhet. Erről bővebben itt olvashat>>>

Az, hogy szerdán az ügyvivők kétharmada nem Kóka jelöltje mellett tette le voksát, az új pártelnök első vereségének is elkönyvelhető. Az SZDSZ elnöke minden esetre felkérte Erdős Attilát arra, hogy vegyen részt a Liberális Egészségügyi Tanács munkájában.

Fodor feltételeket szabott

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterről hónapok óta rebesgetik, hogy szívesen távozna posztjáról, és például Magyarország indiai nagyköveteként folytatná pályáját. Az SZDSZ-ben nem nézték jó szemmel, hogy nem tagja a pártnak és inkább a szocialista lobbicsoportokhoz áll közel.

Fodor Gábor mindössze tizenhárom szavazattal maradt alul az SZDSZ márciusi elnökválasztásán, riválisával, Kóka Jánossal szemben. Kóka az elnökválasztás után azonnal kijelentette, hogy együttműködésre törekszik Fodorral és bármilyen posztot választhat magának.

Fodor az ügyvivői testület döntése után azt mondta: azért mondott igent a miniszteri felkérésére, mert tudja, hogy Persányi távozni akart, valamint felelősséget érez azok iránt, akik mögötte állnak az SZDSZ-ben. Az üt egyhangúlag szavazta meg Fodor jelölését.

Már az is tudható, hogy Fodor államtitkára a minsztériumban Kovács Kálmán lesz. Fodor Gábor feltételekkel vállalta a jelölést. Mint mondta, fontosnak tartja a jövő nemzedéke ombudsman intézményének létrehozását, illetve a klímaváltozás és a megújuló energia kérdéskörének hangsúlyosabb megjelenítését a kormányzati politikában. Az EU-ban is ma a legfontosabb kérdések az energiapolitika és a klímaváltozás, jhívta fel a figyelmet Fodor Gábor.

Kóka János hosszasan méltatta Persányi tevékenységét, az árvízi védekezésben végzett munkáját, az EU-s támogatások lekötésében szerzett érdemeit. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kiemelten fontos a liberálisoknak, hangoztatta.