Meghazudtolja a minisztert a miskolci igazgató

2007.06.07. 15:22
Kedden két autós súlyosan megsérült Pászónál, balesetük után Salgótarjánba vitték őket. Itt nem tudták megfelelően ellátni a betegeket, de több órán át kellett várakozniuk, mert nem volt egyértelmű, melyik kórház illetékes idegsebészeti beavatkozást végezni rajtuk. A műtétet végül elvégző miskolci kórház igazgatója most cáfolja az egészségügyi miniszter szerdai állításait. Szerdai hírek szerint a sérültek megvakulhatnak az egyik szemükre.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézetének vezetője egyetértéséről biztosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházat; az értesítés alapján a miskolci egészségügyi intézmény mindent megtett a betegekért, függetlenül attól, hogy idegsebészet vonatkozásában a miniszteri határozatban Nógrád megye nem tartozik hozzá "ellátási kötelezettségi területként" - közölte a megyei kórház főigazgató-főorvosa csütörtökön.

Az ÁNTSZ honlapján rajta volt

Csiba Gábor közölte: a tisztiorvosi szolgálatnál érdeklődésükre megerősítették azt, ami az ÁNTSZ honlapján egyébként is látható: hogy április 1-jétől a Salgótarjánban lévő Szent Lázár Megyei Kórházat az Országos Idegsebészeti és Tudományos Intézethez szervezték idegsebészeti ellátás szempontjából.

Az ÁNTSZ levelében egyúttal azt is kéri őt, hogy "minden ilyen jellegű eseményről, amely az új fekvőbeteg-ellátási struktúrával összefüggésbe hozható, a hatóságot soron kívül értesítse és tájékoztassa".

Nem politraumatizált esetek

A főigazgató-főorvos annak a véleményének is hangot adott, hogy az idegsebészeti szakma megítélése alapján - ellentétben az egészségügyi miniszter szerdai állításával - a sérültek nem politraumatizált esetek voltak (vagyis főleg idegsebészeti kezelésre szorultak, nem pedig egyszerre többféle ellátásra szorultak).

Horváth Ágnes, a szaktárca vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Pásztónál kedd hajnalban balesetet szenvedett, s végül Miskolcra szállított férfiak esetével kapcsolatban azt mondta, hogy a szaktárca által működtetett információs telefonszolgálat - amelyet a salgótarjáni intézmény felhívott - csak a lakosság informálását szolgálja.

A kórházaknak nem a minisztériumnál kell érdeklődniük

Mint jelezte, a kórházak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális irodáinál érdeklődhetnek a területi ellátásról. Horváth Ágnes a konkrét eset kapcsán azt közölte, hogy a salgótarjáni kórház minden tőle telhetőt megtett, stabilizálta a sérültek állapotát. Mint mondta, a férfiaknak a koponyasérülésen kívül más súlyos, életveszélyes sérüléseik is voltak, így úgynevezett politraumatizált esetnek számítottak.

A tárca vezetője beszámolt arról, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet megkezdte az eset kapcsán a vizsgálatot.

Az OITI nem fogadta a betegeket

A területi beosztás szerint illetékes fővárosi Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) kedden nem fogadta azokat a balesetben megsérült férfiakat, akiket végül - két fővárosi kórház elutasító válasza után - mentőhelikopter szállított a salgótarjáni kórházból Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba. A két budapesti férfi a 21-es főúton, a pásztói gyorsítósávon a kedd hajnali órákban szenvedett súlyos, életveszélyes sérülést. A mentőhelikopter kétszer fordult a betegekkel, az első sérültet kedden délután fél három körül hozták meg Miskolcra.

Bognár László, budapesti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet igazgatója kedden azt nyilatkozta: nem követtek el szakmai mulasztást.

Sürgősségi esetekben nem a területi ellátási kötelezettség számít

A minisztérium keddi közleménye szerint "az eddigi ismeretek birtokában a beteg ellátására ott került sor, ahol a sürgősségi ellátórendszer szerint ez indokolt. Nem világos, hogy a salgótarjáni kórházból miért próbáltak budapesti átvevő intézményt találni."

"Sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyeletet az adott szakmában. Itt kötelező a beteg ellátása, amelyért az OEP-finanszírozást meg is kapja" - fogalmazott a minisztérium.