Durvul a miskolci tüntetéshelyzet

2009.02.01. 13:54
A magyarországi vajdák kihagyják a miskolci tüntetést, mivel a város rendőrkapitányát mégsem mozdították el helyéről, ahogy a polgármester is mindenkit arra kért: most már maradjon otthon. Ám a területet lefoglaló magánember szerint Pásztor Albert figyelmeztetést sem kaphatott volna, így lesz demonstráció, amelynek egyik fő szervezője a az a monoki polgármester, aki befogadta az uborkatolvajt árammal megcsapató bácsit.

Megtartják a vasárnapra tervezett békés szimpátiatüntetést Miskolcon, mert Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt úgy helyezték vissza, hogy figyelmeztetést kapott, mondta a demonstráció főszervezője. Szemes István szerint ugyanis ezzel a büntetéssel is legalizálták, szőnyeg alá söpörték a problémákat.

Igaz, a miskolci polgármester másképp látja: szerinte a kapitány visszahelyezésével okafogyottá vált a vasárnap délutánra szervezett szimpátia tüntetés is, ezért arra kéri a miskolciakat, ne menjenek el a rendezvényre. A Borsod megyei vajda, az ország összes vajdájával egyetemben ott lett volna a szimpátiatüntetésen, de most nem lesz. „Hiszen a széles összefogás egy elhamarkodott döntést megváltoztatott”, mondta Káli.

Az összefogás erejét Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere sem vitatja, hiszen szerinte példa nélkül álló, hogy egy helytelen döntést ilyen hamar visszavonjanak Magyarországon.”Az eset legfontosabb tanulsága az, hogy a „közvélemény végleg megelégelte a hazugságokat, az elhallgatásokat, és a vidéken élő emberek számára minden eszközzel meg kell teremteni a biztonságot”.

Pásztor maradása azonban nem változat azon, hogy Szepessy szerint továbbra is meg kell tartani a tüntetést. Ahogy az sem befolyásolta ebéli véleményében a Monoki polgármestert, hogy Káli kezdeményezi Miskolcon a rendőrség és polgárőrség megerősítését, valamint a készenléti rendőrség visszahelyezését a városba. (Emlékeztetőül: Szepessy volt az a polgármester, aki befogadta a zöldségeskertjét villanydróttal őrző kesznyéteni bácsit, miután egy roma uborkatolvajjal végzett az áram.)

A rendőrség vasárnap négy órakor azt közölte: megerősített erőkkel készül az öt órára meghirdetett demonstráció biztosítására. A helyi rendőrök mellett a készenléti rendőrség Miskolcra vezényelt emberei is biztosítják a rendezvényt. Pásztor Albert vasárnap kiadott közleményében arra kérte a mellette kiállókat, hogy fontolják meg részvételüket a demonstráción.