Folytathatja Miskolc cigányozó rendőrkapitánya

2009.02.01. 10:00
Tegnap még vizsgálat és áthelyezés, mára minden visszavonva: a jelek szerint egy nap alatt sikerrel fordította meg Káli Sándor polgármester és a borsodi MSZP a cigánybűnözésről értekező miskolci rendőrkapitány sorsát. A vizsgálat szerint egyébként Pásztor Albert nem követett el jogsértést, így folytathatja munkáját, de mivel nyilatkozata félreérthető volt, figyelmeztetést kap.

Folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány, Draskovics Tibor rendészeti miniszter jóváhagyásával megszüntette. Pedig tegnap még ott tartott a történet, hogy az ORFK vizsgálatot indított Pásztor ellen, aki egyes megítélések szerint cigányozott.

Emlékeztetőül: a kapitány azt találta mondani,miszerint: "azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.”

Ám a miskolci polgármester szerint az ügyeket eredményesen felderítő Pásztor nem sértett normát, így maradnia kellene. (Káli szerint egyébként a romakérdés nem miskolci specifikum, ez Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált.) A polgármester, szándékát nyomatékosítandó egyeztetni akart az ügyben Draskoviccsal, illetve tüntetést szervezett.

Miután Káli beleállt az ügybe, az MSZP-ben erős befolyással bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szocialista nagyok is kiálltak Pásztor mellett, így ott volt a borsodi szocialisták tegnapi tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol egy helyszíni forrásunk szerint hosszan beszélgetett a megyei MSZP-s erős emberekkel, akik szintén maradását támogatták. (Megjegyzendő: ez ügyben egybecsengett a Fidesz és az MSZP akarata, az ellenzék sem kívánt megválni Pásztortól.)

Ami az említett vizsgálatot illeti, az rekordgyorsasággal zárult le, még szombat este. Bencze József szerint Pásztor jogsértést nem követett el, ezért az országos rendőrkapitány javasolta Pásztor átvezénylésének megszüntetését Draskovicsnak. A miniszter egyetértő válasza vasárnap érkezett meg. A vizsgálat azt azért megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet, ezért a miskolci rendőrkapitányt Bencze József figyelmezteti.