Magyar Nemzet: valódi a második dokumentum

2002.06.20. 08:44
A Magyar Nemzet csütörtöki száma azt állítja, valódi az a dokumentum, melyet szerdai számuk címlapján, kommentár nélkül közöltek. Az irat szerint Medgyessy Péter 1976-ban vezetője volt egy vizsgálatnak, amely azt tárta fel, hogy a Pénzügyminisztérium és az alá tartozó OTP, valamint Állami Biztosítóban hányan jöhetnek számba egy esetleges forradalmi megmozdulásban. Medgyessy Péter miniszterelnök és Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kedden hamisítványnak nevezte a dokumentumot.
A kormányfő kedden bejelentette, pert indít a Magyar Nemzet ellen az 1976. szeptember 28-án kelt, Szegedi József akkori személyzeti és oktatási főosztályvezetőnek címzett dokumentum közlése miatt, mert az állítása szerint hamisítvány.

"A dokumentum valódi, a szignó Medgyessyé"

A napilap csütörtöki száma szerint azonban a dokumentum nem hamisítvány, annak eredeti példánya hónapok óta ügyvédi letétben vár sorsára. A lap által megkérdezett szakértők egybehangzóan állították: "a dokumentum valódi". Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár keddi kijelentésével szemben a Magyar Nemzet azt állítja, a 26 évvel ezelőtti Medgyessy-szignó nagy valószínűséggel a jelenlegi miniszterelnöké.

Tóth András szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentum eredetiségét több szempontból is cáfolni lehet. A nemzetbiztonsági államtitkár szerint a Magyar Nemzetben szerdán megjelent dokumentum létezéséről már hetek, sőt hónapok óta tudtak. Tudták azt is, hogy hamisítvány, de megvárták, hogy ki és mit kezd vele. Az államtitkár több, az iraton szereplő formai hibára hívta fel a figyelmet. Egyebek mellett megemlítette, hogy a 70-es években nem használták a szigorúan bizalmas minősítést, az szt. tiszt nem saját névvel, hanem fedőnévvel írta alá a hasonló iratokat és a Medgyessy Péternek tulajdonított aláírás pedig "köszönő viszonyban" sincs a miniszterelnök kézjegyével. Tóth András arra is felhívta a figyelmet, hogy a napilapban közölt iraton 1976-os dátum látható, Medgyessy pedig 1978-tól folytatott kémelhárító tevékenységet.

"Nem ügynöki jelentés, csak feljegyzés"

A napilap csütörtöki számában elismeri, nincs információja, hogy a pénzügyi tárcára 1976-ban milyen iktatási rend vonatkozott a szigorúan bizalmas - párthatározatra végzett - vizsgálatot lezáró feljegyzések belső kézbesítésére. Ugyanakkor biztos abban, hogy a vizsgálat megtörtént. A Medgyessy vezette testület az '56-os forradalom 20. évfordulóján a Pénzügyminisztérium, az Országos Takarék Pénztár és az Állami Biztosító dolgozói közül 64 szakembert veszélyesnek, 49-et figyelendőnek és 15-öt eltávolítandónak ítélt.

Tóth András szerdán úgy vélte, a dokumentum azért is hamisítvány, mert az ügynökök számmal szerepeltek, nem névvel. A Magyar Nemzet azonban nem fűzött kommentárt a dokumentumhoz, így nem állította azt sem, hogy az ügynöki jelentés volna. Véleményük szerint a dokumentum nyilvánvalóan egy pénzügyminisztériumi belső feljegyzés, amelynek tartalma "szigorúan bizalmas" volt.