A Nemzeti Bank közleménye:

2000.10.25. 18:48
A Magyar Nemzet napilap október 25-én Dollármilliókra perlik Surányit címmel csaknem egész oldalas cikket közöl egy perről, amely az Egyesült Államok Nevada államában indult. Az írásban szinte ez az egyetlen olyan tényállítás, amelyet az MNB nem vitat. Ez kényszeríti sajnálatos módon az MNB-t arra, hogy egy folyamatban levő per tekintetében e közleményt megjelentesse.

Bár az ügy kétségkívül bonyolult, az MNB a vele szemben támasztott követelést légből kapottnak tartja. Az eset kiindulópontja az, hogy a CW Bank a cikkben megnevezett egyes ügyfelei hitelezését leállította, ellenük büntető feljelentést tett. Erre válaszul - a saját hibájukból elszenvedett veszteségeiket a CW Bank által okozott kárként beállítva, és az MNB-t is belekeverve az ügybe - az érintettek polgári jogi kártérítési pert kezdeményeztek az Egyesült Államokban. A keresetet 1999 szeptemberében nyújtották be, de még az sem dőlt el, hogy a bíróság egyáltalán rendelkezik-e joghatósággal az adott ügyben.

A Magyar Nemzeti Bank vezetését megdöbbentette a Magyar Nemzet eljárása, amely a jegybank véleménye szerint nem felel meg az alapvető újságírói etikai normáknak. A napilap ugyanis nem kereste meg sem az MNB-t, sem a CW Bankot. A feltehetően rendelkezésére álló dokumentumokból egyoldalúan az ellenérdekű feleket idézi, és mindvégig azt sugallja, hogy nekik van igazuk, nem pedig azon alpereseknek, akik a visszaéléseket az igazságszolgáltatás elé tárták. Szükségesnek tartjuk leszögezni, hogy az ellenérdekű érintettek közül többen többször összeütközésbe kerültek a törvényekkel. Nem szól a cikk arról, hogy az Egyesült Államokban folyó perekben rendre megpróbálkoznak az érintett vállalat, társaság, intézmény első számú vezetőjének perlésével is abban a reményben, hogy a menedzserek biztosítója majd fizet. Nyilvánvalóan ilyen összefüggésben került ebbe az ügybe a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A Magyar Nemzet könnyen utánajárhatott volna annak is, hogy 2000 januárjában, mihelyt a kereset tényéről az MNB értesült - bár a jegybank a kereseti igényt teljességgel megalapozatlannak ítélte - az MNB elnöke a miniszterelnököt tájékoztatta, valamint a parlamenti CW-albizottság nyilvános ülésén maga tett említést arról, hogy a CW Bank adósai ellen kezdeményezett eljárásoknak ilyen következményei is lehetnek.

A jegybank úgy véli, hogy a cikk - a lap értesüléseinek téves értelmezése, illetőleg egyoldalú beállítása miatt - alkalmas a jegybank jó hírének lejáratására, hazai és nemzetközi tekintélyének rombolására.