Budakalásztól épülhet az M0-ás északi hídja

2004.07.14. 16:59
Budakalász önkormányzata hozzájárult az M0-ás északi híd építéséhez azzal, hogy feltételesen feloldotta a budai hídfő területére vonatkozó változtatási tilalmat. A gesztusért cserébe egy több kilométeres elkerülő utat kap a település. Szigetmonostor és Szentendre városvezetőinek harca miatt azonban elbukhat a projekt.
Szigetmonostor is kiharcolta az államtól azt a külön kis hidat, amit az M0-ás híd átengedéséért cserébe kért, de most a kis híd másik oldalán fekvő Szentendre vétózta meg az építkezés elkezdését, adta hírül az InfoRádió. Az idő ugyanakkor sürget, szeptember 30-án ugyanis lejár az M0-ás híd környezetvédelmi engedélye. Az új eljárás több évig hátráltathatja az építkezést.

Nem értenek egyet

Az M0-ás északi hídjához szükséges utolsó hozzájárulás azért késik, mert bár a kért külön kisebb híd építésébe beleegyezett a szaktárca, annak helyéről nincs egyetértés. Szigetmonostor polgármestere, Szilágyi Lajos szerint Szentendre az elmúlt hetekben felrúgta a korábbi megállapodást a híd helyéről, és olyan új helyszínt szemelt ki, amelyet a környezetvédelmi hatóság nem fog engedélyezni. Ha nem jutnak dűlőre Szentendrével, a szigetmonostoriak nem adják meg az engedélyt az M0-ás híd pillérének elhelyezésére sem.

Radványi Levente, Szentendre alpolgármestere szerint korábban sem volt megegyezés a kis híd konkrét helyszínéről, sőt, a testület a rendezési tervben is a most szorgalmazott helyszínt jelölte meg. Az alpolgármester elmondta, hogy sem az M0-ás, sem a kis híd építését nem akarják megakadályozni, csak azt szeretnék elkerülni, hogy a forgalom megnövekedjen Szentendrén.

Közben Budakalász önkormányzata hozzájárult az M0-ás északi híd építéséhez azzal, hogy feltételesen feloldotta a budai hídfő területére vonatkozó változtatási tilalmat. A gesztusért cserébe egy több kilométeres elkerülő utat kap a település.