Kanadába készülnek a mohácsi romák

2008.03.03. 21:36
Ismét utazásra készülnek a mohácsi romák, most Kanadába mennének, mert március elsejétől a magyar állampolgároknak nem kell vízum. A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke biztatja őket az utazásra, mert szerinte Magyarországon nincs esélyük a boldogulásra.

Anglia és Svédország után most Kanadába készülnek a mohácsi romák. Március elsejétől ugyanis Kanada eltörölte a vízumkényszert Magyarországgal szemben is, így több roma menne ki tengerentúlra a Mohácsról.

Azt, hogy hányan gondolkodnak a kiutazáson, egyelőre nem lehet tudni, mondta Kovács István, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Neki ugyanis konkrétan még senki sem jelezte az utazási szándékát, ő is csak hallomásból tud róla. De ha egy mód van rá - tette hozzá Kovács -, ő is bíztatja majd a romákat, hogy menjenek ki Kanadába, mert Magyarországon esélyük sincs arra, hogy boldoguljanak.

Kanadába 1998 és 2001 között csaknem 150 roma ment ki menedékjogot kérve, de nem kapták meg. Később, 2001. december 5-én Kanada vízumkényszert vezetett be Magyarországgal szemben. Most, hogy újból megszűnt a vízumkényszer, ismét nekivágnának a tengerentúlnak. Ám a vízummentesség nem jelenti, hogy automatikusan megkapják a letelepedési engedélyt is, tette hozzá Kovács István.

Két évvel ezelőtt csaknem 100 mohácsi roma indult el - szinte mindenüket feladva - szerencsét próbálni Svédországba. Politikai menedékjog címén akartak letelepedni, de nem kapták meg. Az Európai Unió ugyanis nem ad ilyen jogcímen letelepedési engedélyt a tagországok állampolgárainak. 3-4 hetes kint tartózkodás után kénytelenek voltak hazajönni. Akkor úgy nyilatkoztak, jó soruk volt kint.

A magyarok március 2. óta utazhatnak ismét vízum nélkül Kanadába, munkát azonban nem vállalhatnak, ahhoz külön engedély kell. Magyarországgal együtt vasárnaptól Lengyelország, Litvánia és Szlovákia állampolgárai is szabadon utazhatnak Kanadába.