Simogatták és ütötték Molnár Lajost

2006.06.06. 15:52
A parlament egészségügyi bizottsága 13:10 arányban támogatta a szabad demokrata Molnár Lajos miniszteri jelöltségét. Mikola István alelnök kesztyűs kézzel bánt Molnárral, de a Magyar Orvosi Kamarát és a többi köztestületet, mint ígérte, a Fidesz meg fogja védeni.

"Elválasztasz az érdekképviselettől?" - kérdezi az Éger István kamarai elnökkel beszélgető, a képviselőhumorba a jelek szerint már belejött Molnár Lajos egészségügyi miniszterjelölt, amikor egy fideszes képviselő kettejük között tör utat. (Kettejük beszélgetése önmagában hírértékű, hiszen két éve a Magyar Orvosi Kamara perelte be az SZDSZ-es politikus-kórházigazgatót, mert a Financial Timesnak "hálapénzre pályázó orvosokról" nyilatkozott.

A meghallgatás játékszabályait Kökény Mihály bizottsági elnök ismertette, a kormányprogram tartalmára például furcsa módon nem irányulhatott kérdés. Igaza van a kétszeres egészségügyi miniszternek, ezekben a napokban például az időjárás is éppen elég beszédtémát szolgáltat.

Mindenkinek megköszönte

"A minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársai a hátam mögött vannak, remélem, hogy ott is maradnak" - kezdte programismertetését a jelölt. Hogy ott maradnak-e, azt nem tudni, bár tényleg elég nagy a cserélődés a miniszteri poszton, a bizottság elnöke például kétszeres, alelnöke, Mikola István egyszeres egészségügyi miniszter.

Molnár "életpályája csúcsának" nem az esetleges miniszterséget, hanem az országgyűlési képviselőséget tartja. Felszólalásának eleje inkább egy Oscar-díjkiosztóra emlékeztetett, megköszönte a támogatást feleségének és két lányának, nem feledkezett el Nyírbátorról, arról a városról, amelyik két minisztert ad ennek a "reformkormánynak" (a pénzügyminiszter a másik), megemlékezett a nyírbátori komolyzenei fesztiválról, és megosztotta afeletti örömét az egészségügyi bizottság tagjaival, hogy új kultúrházzal gazdagodott a főtér.


Tekintse meg képeinket!

Molnár Salgótarjánra is büszke, szerencsére sok barátra tett itt szert, a Kapás utcai rendelőintézet is a szíve csücske, valamint a BM-kórház, ahol elleshette az igazi csapatszellemet a rendőröktől és tűzoltóktól. (A MÁV-kórházra is büszke, ezt már nem részletezzük.)

Reméli, hogy négy év múlva is büszke lehet, "hatékony, szolgáltató és üvegfalú" minisztériumot szeretne. (Az üvegzsebű Keller László, maga is a bizottság tagja, ez utóbbi szóösszetételt sajnos nem hallhatta, mert késett.) A verseny a betegekért folyik, és az orvosok életét is jobbá szeretnék tenni, hogy ne "hálapénzből és minimálnyugdíjból" éljenek. (Molnár a beköszöntőjét papírról olvasta, Kökény joviálisan mosolygott, Mikola gyakran jegyzetelt.)

Simogattak és ütöttek

A bizottság tagjai nem okoztak meglepetést a kérdéseikkel. A kormánypártiak simogattak, az ellenzékiek ütöttek. Jellemző kérdések a szocialistáktól: "Az egészségügy átalakítása milyen szerepet ró az önkormányzatokra?" (Tittmann József) "Milyen változások várhatóak a szakorvosképzésben?" (Gyula Ferencné) "Hogyan lehetne az orvosokat partnerré tenni a reformokban?" (Perjési Klára)

És néhány jellemző ellenzéki kérdés: "Bevezetik-e a vizitdíjat?" "Lesz-e kórházprivatizáció?" (Spilák Ibolya) "Igaz, hogy százhatvan kórházból csak hatvanat tartanak meg?" (Nagy Kálmán) "Milyen szerep jut a betegszállításban az Országos Mentőszolgálatnak és a magáncégeknek?" (Puskás Tivadar; tudják, ő az a mentőfőorvos, akit azért váltottak le, mert a Fidesz-KDNP listáján parlamenti képviselő lett.) "Hogyan egyeztetik össze az MSZP és az SZDSZ szakmailag sokszor ellentétes egészségügyi programját?" (Kupper András)

A várakozásokkal ellentétben Mikola nem rontott neki Molnárnak, négy kérdésében, egyebek mellett, a gyógyszerártámogatás és a biztosítási rendszer változásairól érdeklődött.

Mi lesz?

Molnár válaszai alapján összefoglaljuk, mi várható az egészségügyben:

Szakmai kollégiumok jövője Ezen testületek egyetértése nélkül nem szabad döntéseket hozni. Az érdekképviseletek ugyanakkor reformra szorulnak, hiszen a Magyar Orvosi Kamarát például "a rendszerváltás lázában" alapították.

Vizitdíj Szerinte be kell vezetni, hogy csökkenjen a rendelők forgalma. Nem az összeg számít, hanem a tény, hogy fizetni kell. A miniszterjelölt "fél doboz cigaretta" árában határozta meg a vizitdíj összegét, ami nem meglepő, hiszen Molnár dohányzik. Erről a káros szokásáról a bizottság előtt is beszélt: "Amikor nem leszek a nyilvánosság előtt, akkor lejátszom ezt a szörnyű küzdelmet. (_) Mindent el kell érnem, hogy a gyerekeim ne dohányozzanak."

Receptdíj Bevezetéséről - akárcsak a vizitdíjéról - még nincs döntés, de a jelölt szavaiból úgy tűnt, hogy kívánatosnak tartaná.

Kórházprivatizáció Nem akarják eladni a kórházakat, de venni sem akarnak. A fenntartóknak kell eldönteniük, hogy képesek-e működtetni a kórházukat vagy magántőkét vonnak be. A politikának nem kell segítenie a magántőkét, de megakadályozni sem szabad a térnyerését.

Több biztosítós modell A sajtóban a szlovák reformnak csak a negatívumai jelennek meg, pedig 2002-ben kiigazították azt.

Népegészségügyi program A 2003-ban konszenzussal elfogadott programnak a mai formájában befellegzett, mert "gyönyörű program", de nem volt hozzá forrás. Három-négy kiemelt és anyagilag is támogatott program kell.

Az egészségügy ingyenességéről és a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésről Az egészségügy nem ingyenes, a salgótarjáni bányász és a budapesti főszerkesztő is más eséllyel veszi igénybe a szolgáltatásait.


Klikk a képre!

A kórházbezárásokról A jelölt emlékei szerint Gógl Árpád korábbi egészségügyi minisztertől származik az az állítás, hogy százhatvan kórházból százat be kell zárni, de már őt is félremagyarázták. Hatvan kórházból a magyar lakosság nem látható el.

Az ügyeleti rendszer reformjáról Sok az ügyeleti orvos, miközben elég sokat ügyelnek "üresben". Össze kell vonni az ügyeleteket, így az ügyeletes orvosok akár három-négyszer jobban kereshetnek.

A Fidesz megvédi

Zárszavában Mikola István nem kételkedett Molnár jó szándékában, de az egészségügy szerinte bonyolultabb annál, ahogy a jelölt lefestette. Válaszait "elkentnek, homályosnak" nevezte, és kilátásba helyezte a Magyar Orvosi Kamara és a többi köztestület "megvédését". Kökény Mihály ismét megfeddte azokat a képviselőket, akik a kormányprogramról kérdeztek.

A szavazás papírformával zárult: a tizenhárom kormánypárti képviselő igennel, a tíz ellenzéki nemmel szavazott Molnár Lajos jelöltségére.