Molnár: Számítottam a felmentésre

2005.01.12. 17:48
Szokatlan, ha a bíróság ennyi hibát talál egy eljárásban - nyilatkozta az Indexnek felmentő ítélete után Molnár Csaba. A rendőrtiszt szerint egy eljárásnak, így a Kulcsár-ügynek sem tesz jót, ha eltávolítják vezetőjét.
- Mit szól az ítélethez, számított arra, hogy minden pontban felmentik?

- Igen ezt vártam. Az ítélet teljesen megfelel annak, amit mi végig képviseltünk, az eljárás során, tehát hogy nem történt, nem követtem el bűncselekményt, csak a munkámat végeztem. A bíróság felderítette a teljes tényállást, azt, hogy mi történt valójában, és ennek megfelelően döntött.

- A tényállás felderítése a nyomozás, jelen esetben az ügyészség feladata. Hibáztak?

- Nem ismerem az ügyészek munkáját és nem is tisztem minősíteni azt. Az biztos, hogy furcsa körülményekkel szembesültünk: egy nyomozás során is lehet hibákat elkövetni, de az valóban szokatlan, ha ennyi hibát talál a bíróság. Ráadásul ezeket döntő részben mi korábban, a nyomozás során tett indítványainkban már jeleztük az ügyészségnek. Többször is felhívtuk az ügyészség figyelmét arra, amit ma a bíróság is elmondott: sem a tanúvallomások, sem az okirati - részben törvénytelenül felhasznált - bizonyítékok nem támasztják alá, hogy bűncselekmény történt volna, sőt éppen arra utalnak, hogy jogszerűen jártam el.

- Ez némileg alátámasztani látszik azokat a korábbi sajtóvélekedéseket, miszerint koncepciós eljárás folyik Ön ellen. Egy ilyen ítélet után az ügyészség fellebbezése sem feltétlenül logikus, és folyik egy újabb eljárás is Ön ellen.

- Bennem ez így nem merült fel. A fellebbezésre tulajdonképpen számítottam: én azt nem hittem volna, hogy vádat emelnek azokkal a bizonyítékokkal, melyek a rendelkezésükre álltak, de ha már ezt megtették, nyilván végigviszik az ügyet. Ami az újabb eljárást illeti, az kétségtelenül ismét nagyon meglepő, és szerintem megalapozatlan. Józan ésszel csak arra lehetne számítani, hogy ezt hamarosan megszüntetik. Az is igaz azonban, hogy az elmúlt évben velem történtek alapján már kevésbé számítok erre. Közokirathamisítással gyanúsítanak, azzal, hogy egy a Kulcsár-üggyel összefüggő feljelentésben hozott nyomozást megtagadó határozatot visszadatáltam. A szomorú az, hogy az ennek ellenkezőjét bizonyító dokumentumok ott vannak az ügyészségen is: a gyanú szerint egy 2003. június 30-ra dátumozott határozatot valójában csak július 6-a után írtam alá. Ezt nemcsak az összes rendőrségi iktatókönyv cáfolja, hanem az a tény is, hogy az általunk faxon is átküldött iratra az ügyészség már július 3-án reagált is. De ezt egyelőre megint hiába jeleztük a nyomozás során.

- Mennyiben befolyásolták pályáját az eljárások? A felmentő ítélet után visszatérhet korábbi munkájához?

- Az biztos, hogy megszakította, ha - remélem - ketté nem is törte a karrieremet. Jelenleg az előbb említett újabb ügy miatt rendelkezési állományba kerültem. Bár a vezetőim ismét bizalmukról biztosítottak, a felmentő ítélet emiatt nem jelenti automatikusan azt, hogy visszatérhetek a munkámhoz.

- De a Kulcsár ügyet aligha kapja vissza. Másképpen állna a nyomozás, ha még mindig Ön vezeti?

-Nehéz erre válaszolni. Az mindenesetre biztos, hogy egy eljárásnak sem tesz jót, ha a vezetőjét egyszer csak eltávolítják az ügytől.