Megfütyülték az egészségügyi minisztert a gyógyszerészek

2006.09.15. 20:19
Fújolás, nevetés és fütty kísérte Molnár Lajos egészségügyi miniszter beszédét a Körcsarnokban a Magyar Gyógyszerész Kamara konferenciának álcázott tüntetésén. John Chave, a gyógyszerészek európai képviseletét ellátó szervezet főtitkára nyilvánosan cáfolta meg a minisztert, amikor azt mondta: a patikaliberalizáció nem európai uniós álláspont. A kamara vállalná az ellátás javítását, de tüntetéseket is kilátásba helyezett, ha a kormány nem lép vissza terveitől.

Azt nem lehet tudni, tudta-e az egészségügyi miniszter, hova is hívta meg a Magyar Gyógyszerész Kamara, de Molnár Lajos péntek délután besétált az oroszlán barlangjába (az egyik résztvevő szerint „helybe jött a lófaszért”) és egy konferenciának álcázott tüntetésen vett részt.

A Magyar Gyógyszerész Kamara pénteken a nagygyűlését tartotta, amely a meghívó szerint összekapcsolódott a hivatalosan „A gyógyszerellátás kérdései Európában" címet viselő konferenciával.

A reformokat, patikaliberalizációt hirdető miniszter a Körcsarnokban kétezer fehérköpenyes gyógyszertárossal találta szembe magát, akik hallani sem akartak a gyógyszerek szabad árusításáról, a szabad patikaalapításról, akik a kamara fehér zászlaját lengették, kinevették, lehurrogták és ha nem is „ki”, de „megfütyülték” Molnár Lajost.

Szabad piac

Az igazsághoz tartozik, hogy volt olyan részvevő is aki azt mondta: "a Molnár" legalább ki mert állni a gyógyszerészek elé, Gyurcsány Ferenc viszont nem, pedig őt is meghívták (a kormányfő a kancellária szerint más irányú programja miatt nem ért rá elmenni a Körcsarnokba).

A kormány a változtatásokkal azt szeretné elérni, hogy a lakosság jobban, gyorsabban és kényelmesebben jusson gyógyszerhez – mondta Molnár Lajos. A tárcavezető szerint érdemes igazodnunk az európai uniós irányelvekhez és magatartáshoz, amely szabadabb hozzáférést tesz lehetővé a szolgáltatásokhoz és a szükséges javakhoz, így a gyógyszerekhez is.

A kormány a miniszter szerint ezért kívánja megkönnyíteni Magyarországon is új patikák megnyitását (amelyekben a gyógyszerészek a jelenlegi kötelező 51 százalékos tulajdonrész helyett kisebbségi tulajdonosok is lehetnek), valamint a láz- és fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat éjjel-nappal nyitvatartó benzinkutaknál, és bevásárlóközpontokban is lehetne árusítani.

A miniszter beszédét folyamatos bekiabálások, fújolás és fütyülés kísérte. Hangos nevetést váltott ki, amikor Molnár Lajos arról beszélt, hogy a változásokat a szakmával együtt szeretnék végrehajtani. A minisztert beszéde végén nem tapsolták meg.

Ellenérvek

Bírálat a kamarának

A Gyógyszerészek Érdekvédelmi Egyesülete nem kapott meghívást a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) szakmapolitikai nagygyűlésére - írja közleményében az egyesület. A közlemény szerint az MGYK "nem érzékelte megfelelően a változás szándékának erejét", így - az egyesület véleménye szerint - a gyógyszerész kamara teljes kompromisszumképtelensége oda vezethet, hogy a reformok a gyógyszerészek nélkül fognak lezajlani.

Az egyesület szerint "képtelenség" azt állítani, hogy a mostani patikatulajdonosokon kívül senki sem alkalmas vagy nem akar gyógyszertárat üzemeltetni. Növelni kell azon gyógyszerészek súlyát, akik úgy érzik, ugyanolyan joguk van patikát üzemeltetni, mint azoknak, akik a privatizációkor megkapták a személyi jogot - olvasható az egyesület közleményében.

Mint írják, a gyógyszerpiac hihetetlen kihívás és változás előtt áll, amely éppen az uniós tagság miatt elkerülhetetlen. "Lehet, hogy elodázhatóak a változások, de felkészülni a kihívásokra a gyógyszerészek elemi érdeke" - olvasható a közleményben.

Hangos nevetést és zúgolódást váltott ki Kovácsy Zsombor szakállamtitkár előadása is, amikor arról beszélt, hogy a reform alapelvei közé tartozik a gyógyszerbiztonság, a területi egyenlőtlenségek kiküszöbölése vagy a kis patikák védelme. Az alapelvek megvalósításáról ugyanakkor nem sok részlet hangzott el.

A kamara álláspontja szerint a liberalizáció a nyugat-európai tapasztalatok alapján monopóliumok kialakulását eredményezi, amelyekben a kis patikák a tőkeerős nagy hálózatokkal vívott versenyben tönkremennek, s a kisebb településeken emiatt még romlik is az ellátás. A gyógyszerek szabad piaca - ugyancsak külföldi tapasztalatok alapján - növelheti a gyógyszermérgezések és hamisítások arányát is.

Pál Tamás professzor, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója azzal próbálta lehűteni a kedélyeket, hogy ha van egy kormányzati döntés a szabad piacról, akkor a gyógyszerészeknek felelősen mindent meg kell tenniük azért, hogy megfelelő ellenőrzés mellett árusíthassák csak a gyógyszereket és elkerüljék a mérgezéses eseteket.

Az EU nem ajánlja

Molnár Lajos valószínűleg akkor bánta meg igazán, hogy elment a Körcsarnokba, amikor John Chave, az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának (PGEU) főtitkára emelkedett szólásra. A gyógyszerészek európai képviseletét ellátó szervezet illetékese egyértelműen kijelentette: a liberalizáció nem európai uniós álláspont, "sőt éppen ellenkezőleg".

John Chave elmondta, hogy az Európai Bizottság úgy döntött: a szolgáltatási irányelvek liberalizációjából "kiemeli" az egészségügyet, tehát nem ajánlja annak jelenlegi megváltoztatása. A liberalizáció eredményeként nem bizonyított az, hogy hosszú távon csökkennek a gyógyszerek árai és erősödik a versenyt, viszont bizonyított a szakmai színvonal csökkenése a gyógyszer-forgalmazási rendszerben.

Chave azt is kérte Molnár Lajostól vegye fontolóra, hogy mégse töröljék el a kötelező a kamarai tagságot, a kamara ugyanis az uniós lobbista szerint a szakmai színvonal és a minőség garanciáját jelenti egy országban.

A kamara tüntetne és patikákat alapítana

A magyar gyógyszerellátási rendszer Európa legjobban működő rendszere, amely a patikusok szaktudásán, teljesítményén és szorgalmán alapul, s ezt most egy tolvonással meg akarják szüntetni - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerészkamara elnöke.

Hávelné szerint kétséges, hogyan tudja majd ellenőrizni a csökkentett létszámmal dolgozó ÁNTSZ a gyógyszerforgalmazás szabályainak betartását. "Nem fogunk szó nélkül elmenni a változások mellett", (...) a patika és a patikus nem eladó" - mondta a kamarai elnök.

A nagygyűlés követelte a kormánytól, hogy vonja vissza a patikaalapítás és működtetés liberalizációjára irányuló változtatásokat, a gyógyszertáron kívüli árusítás lehetőségét és a kamarai tagság eltörlését.

A kamara vállalja, hogy 100-120 új gyógyszertárral javít az ellátáson, változtat a nyitvatartási időkön és felülvizsgálja az éjszakai ügyeletet adó gyógyszertárak szolgálati rendjét. A testület ki akarja dolgozni az internetes gyógyszerrendelés és házhozszállítás szabályait is.

Ha szeptember 22-ig a követeléseket a kormány nem teljesíti, kétórás figyelmeztető demonstrációt helyeztek kilátásba, amelyet növekvő időtartamban addig folytatnak, amíg nem teljesülnek a feltételeik.