Előzetesben a Molotov-koktélokat gyártó tinédzser

2007.03.17. 13:59
A 19 éves fiatal férfi valóságos Molotov-koktélgyárat rendezett be VI.- kerületi lakásán. A primitív robbanószerkezeteket március 15-én akarta használni, de 13-án elfogták a rendőrök.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a 19 éves férfit, aki a rendőrség szerint Molotov-koktélokat gyártott budapesti lakásában - tudatta a Fővárosi Bíróság szombaton. A közveszély-okozás előkészülete miatt meggyanúsított fiatal férfi ügyében pénteken hozott határozatot a bíróság. A kényszerintézkedés ellen az ügyvéd és védence fellebbezett.

Nagyüzem

A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóhelyettese, Zsombok György szerdán jelentette be: a rendőrség elfogott egy 19 éves, büntetlen előéletű férfit, aki valóságos "Molotov-koktélgyár"-at rendezett be VI. kerületi lakásában. A rendőrség közlése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve kedden délután fogták el a fiatalembert, aki a bérelt lakásban egy hónapja készült a Molotov-koktélok gyártására. Ezeket március 15-én a rendőrök ellen akarta használni, illetve osztogatni akarta azoknak, akik szintén ott vannak a tüntetésen.

A lakásban tartott házkutatás során 56 ásványvizes és 25 egyéb üveget, és a Molotov-koktél gyártásához szükséges más segédanyagokat (méretre szabott dugót, kanócnak való rongyot és benzint) találtak.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a gyanúsított "a Kossuth tériekhez tartozik", személyes kapcsolatban van olyan emberekkel, akik az őszi események miatt rendőrségi eljárás részesei voltak. A rendőrség az ügyről kiadott közleményében az szerepel: a fiatalember a lakásban talált névjegykártya szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja.

Nem is akarta őket használni?

Futó Barnabás, a gyanúsított védőügyvédje az MTI-nek elmondta: a rendőrség tájékoztatásával szemben a fiatalember nem mindenáron akarta felhasználni a Molotov-koktélokat, hanem csak akkor, ha a rendőrség március 15-én a tavaly őszihez hasonló jogellenes módon lép fel és tüntetőket bántalmaz. Mint mondta, a gyanúsított ezen védekezését a bíróság elfogadta. Az ügyvéd hangsúlyozta: a férfi egyedül készítette a Molotov-koktélokat, senki más nem tudott arról, mit csinál, így szervezettségről szó sem lehet.

Az ügyészség a bizonyítékok eltüntetése és összebeszélés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatást. A bíróság azonban nem látta megalapozottnak a bűnismétlés veszélyét, mivel a bűncselekmény előkészülete csak március 15-ére vonatkozott - mondta.