Az UD a Mol belső elhárítása volt az orosz támadás idején

2008.09.29. 13:02
Védelmi céllal telepített figyelő szoftvert a Mol kommunikációs rendszerére az UD Zrt. A magyar olajcég vezetése azért keresett technikai támogatást, mert a Mol feletti befolyás megszerzésére külföldről nagy erőket mozgató manőverek indultak, és a gyanú szerint házon belülről bennfentes információk kerületek az ellenérdekű gazdasági csoportok kezébe. A CIA rendszeréhez hasonló rendszerrel megadott szavakra lehetett keresni az alkalmazottak beszélgetéseiben és levelezésében.

A Mol Nyrt. feletti befolyás megőrzése érdekében hívták segítségül az UD-t, amikor a menedzsmentnek tudomására jutott, hogy az egyre keményebb külföldi érdeklődők információigényét valószínűleg a cég egyes alkalmazottai elégítették ki.

Politikai bevezető után üzleti szál

A két és fél hete kirobbantott megfigyelési ügy egyik legfontosabb - sokak szerint az egész szerteágazó és zavaros sztori magyarázatát jelentő - szála lehet az UD és a Mol közötti kapcsolat. A Hírszerzőn szivárgott ki pénteken, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága múlt heti zárt ülésén olyan, a titkosszolgálat által rögzített felvételeket is bemutattak, amelyek arra utaltak, hogy a cég vezetőinek tudomásuk volt a Mol-dolgozók "teljes körű telefonos és e-mail ellenőrzéséről".

A szeptember 11-én kezdődött megfigyelési ügyben most először került nyilvánosságra gazdasági hírszerzéssel kapcsolatos információ, bár az UD Zrt.-ről a már botrány kezdete óta tudható volt, hogy fő feladata, hogy felügyelje Csányi Sándor OTP-elnök (egyben a Mol igazgatótanácsi elnöke) cégeinek biztonságos működését, és Szilvásy György titokminiszter is számos alkalommal emlegetett üzleti érdekeket az UD tevékenységével kapcsolatban.

Erős orosz próbálkozás

Információink szerint cég a Mol akkor keresett technikai támogatást az önvédelemhez, amikor tavaly nyár elején váratlanul külföldiek elkezdték felvásárolni a részvényeit. A 2007. májusi orosz akció miatt a társaság szabad forrásai lekötésével és tőkéje átrendezésével reagált. A menedzsment egyes forrásai szerint a sokmilliárdos játszmában a külföldiek bennfentes információkhoz jutottak, ezért döntöttek úgy, hogy szigorítják a belső ellenőrzést.

Úgy tudjuk, hogy ezt az igényt tudta kielégíteni a Csányi-cégbirodalom elektronikus biztonsági rendszerét is fejlesztő UD Zrt. A Hírszerző forrásai szerint a hangfelvételek alapján a bizottság tagjai annyit tudtak meg, hogy Molnál informatikai betörést észleltek, amiről Simola József, a Mol társaságitámogatás-vezetője beszélt idén március 10-én Tóth Jánosnak, az UD egyik tulajdonosának.

Tóth Loss Istvántól, az UD informatikai szakemberétől kért tájékoztatást a betörésről, és ő még aznap referált főnökének a történtekről. A lehallgatások alapján tudható, hogy május elején Loss közölte Tóthtal, hogy a Mol informatikai rendszerében fut egy "naplózást végrehajtó alkalmazás", amelynek létéről az olajcégnél nem tudnak. Május végén ugyanő beszélt egy, a nyomozásban rögzített beszélgetésben "a Mol dolgozóinak teljes körű telefon- és e-mail ellenőrzéséről".

Nem juthat mindenki információhoz

Értesüléseink szerint az UD rendszere a Mol alkalmazottainak utólagos ellenőrzését tette lehetővé, CIA-nél alkalmazott szoftverekhez hasonló módon megadott szavakra lehetett keresni a beszélgetésekben és levelezésben. A kockázatok csökkentésére a szoftver korlátozta az illetéktelenek információhoz jutását is. A fejlesztés alatt álló szoftver végleges változatát, úgy tudjuk, az év vége előtt akarták elfogadtatni a Mol vezetőivel.

A Mol még nem kommentálta a nemzetbiztonsági bizottságtól kiszivárgott sajtóértesülést. Sőt a cég jelezte, hogy biztonságvédelmi kérdésekben nem is adhat ki információkat, ezért nem is várható, hogy hivatalosan elismerik az UD közreműködését a támadások elhárításában.