'Tetves cigányozás' és pénzgyűjtés TGM-nek

2005.05.29. 19:49
Nyolcvanan jöttek össze vasárnap a Moszkva téren az anti-antirasszista tüntetésre. A felszólalóktól nem lehetett megtudni, hogy vannak-e tetves magyarok, de azt igen, hogy tetves cigányok vannak, akik miatt nem lehet a gyerekeket az utcára kiengedni. És végre megtudhattuk, hogy a késsel hadonászó cigányokat "jogosan meg lehet ölni".
A Moszkva tér népe: féltucat hajléktalan, néhány afrikai férfi, és barátaikra várakozó fiatalok gyűrűjében tartották meg vasárnap délután jobboldali szervezetek magyargyűlölet-ellenes tüntetésüket. A nyolcvan főnyi érdeklődő között főként idősebb férfiak. A hőség ellenére többen fekete bakancsban, fekete nadrágban, fekete pólóban, és - nyilván a meleg miatt - leborotvált fejjel álldogáltak.

"Két hete vérvád hangzott el a magyarság ellen" - kezdte beszédét Molnár Balázs szervező. Megtudhattuk tőle azt is, hogy a rendezvény előtt rendőrök szólították fel a Magyar Televízió kisebbségi műsorának munkatársát, hogy hagyja el a helyszínt. Állítólag a megjelenteket provokálta.

Az első szónok Molnár Tamás, a Jobbik nevű párt tagja, aki pártja világképét ismertette 1919-ről, az iraki-háborúról és a "mai baloldal válságáról". De legtöbbet az SZDSZ-szel, a "deviáns bástyákat erősítő megszálló párttal" foglalkozott.

Molnár nem kímélte Gyurcsány Ferencet sem, aki szerinte "illegitim miniszterelnök", és Kunos Pétert, a "priuszos bankárt" sem, aki a felszólaló bejelentése szerint szombaton ráadásul még a sakkszövetség elnöke is lett. Innen gratulálunk neki.

Az újságokat helyreigazítási és személyiségijogi-perekben elmarasztaló bírói gyakorlat miatt a továbbiakban eltekintünk Molnár beszédének Wekler Ferencre, Geszti Péterre, Magyar Bálintra vonatkozó részeitől.

Az egykori demokratikus ellenzék tagja azt kérte a cigányvezetőktől, hogy szakadjanak le a pártoktól, és állítsák vissza a vajdarendszert. Molnár úgy látja, hogy "ha a cigányok tisztelik a hazát, nem lesznek konfliktusok".

Molnár beszéde végén elszégyellte magát, hogy jobboldali politikusok verték az asztalt, hogy itt rasszista bűncselekmény történt. "Nem történt", mondta a 21-es buszon kis híján gyilkosságba torkolló eset másfél héttel ezelőtti fordulatára utalva.

A rendezvényen felszólalt Polgár Tamás, a két héttel ezelőtti antirasszista tüntetésen megvert bloger is, aki legkevesebb háromszor "tetves cigányokról" beszélt. Azt állította, hogy a leszúrt és "bűnöző" fiú apja pisztolyt tartott egy pap fejéhez, aki a fiát egy "katolikus iskolából" ki akarta rúgni.

Gyermekeinket nem lehet kiengedni az utcára, mert megtámadják őket, mondta a fiatalember, aki szerint a cigányok jelentős része "élvezi a mocskot, a fertőt, amelyben fetreng".

Polgár szerint nem vagyunk elég felkészültek, mert még azt sem tudjuk, hogy "a késsel fenyegető cigányt jogosan le lehet ütni, meg lehet ölni". A megoldás, ha minél többen belépnek a polgárőr szervezetbe, javasolta az alkalomhoz méltón fekete bakancsban, fekete nadrágban és pólóban lévő rövidhajú fiatalember.

Polgár szerint a gyilkossági kísérlettel vádolt Mortimer szülei takaros cigányok, mélyen vallásosak, "nekik nem jár a homlokukra c betű".

A tüntetésen kiderült, Polgár nem bocsátott meg Tamás Gáspár Miklósnak, és azt ajánlotta neki "hogy húzzon vissza Romániába, ahonnan Ceausescu idején ide ette a fene". Sőt, vonatjegyre pénzgyűjtésbe kezdett hallgatói között, hogy Tamás Gáspár Miklós meg se álljon, és vissza se jöjjön. Mind a nyolcvanan éljeneztek, aztán vége lett a tüntetésnek.

Mások is tüntettek a gyűlölet ellen
A rendezvény elején megjelent néhány magát másképpen gondolkodónak nevező tüntető, akik az Indexnek azt mondták, ők is a "gyűlölet ellen jöttek demonstrálni". Szórólapjuk szerint a cigányság társadalmi problémáin külső módon lehet segíteni. "Többségében nem a roma gyerekek értelmi képességével van baj, hanem hogy a családjuk elképesztő nyomorban él", áll szórólapjukon, amelyet környezetükben osztogattak.