Megkezdődtek a demonstrációk Budapesten

2008.09.20. 12:21
A Műjégpályától Balatonőszödre indultak a Nemzeti Érzelmű Motorosok, akik később a Szabadság téri tüntetőkhöz csatlakoznak majd. Délután néhány száz roma részvételével kezdődött el a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma által szervezett megmozdulás. A Parlamentnél kétszáz rohamrendőr sorakozott fel.

A Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulásával kezdődtek meg a szombati demonstrációk a fővárosban. A motorosok délelőtt a Műjégpályánál gyülekeztek, ahonnan csoportosan átvonultak a Lágymányosi hídon keresztül a 6-os útig. A konvojt 40-45 motoros és néhány autó alkotja. Terveik szerint egészen Balatonőszödig mennek, majd onnan visszaindulnak Budapestre, ahol csatlakoznak a Szabadság téri demonstrációhoz.

Már a romák is tüntetnek

Közben a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) és választási szövetségesei által meghirdetett demonstrációra buszokkal érkeztek az emberek. A néhány száz roma nemzeti színű és cigány zászlókkal, transzparensekkel sétált be a fémkordonokkal már kora délelőtt körbezárt Olimpiai parkba. A tüntetőket ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője köszöntette, aki beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

A Parlament északi oldalán lévő parkolóban mintegy kétszáz, teljes védőfelszerelést és sisakot viselő rohamrendőr sorakozott fel, és a Kossuth tér környékén is jelentős rendőri erőket mozgósítottak.

A szombat délutáni demonstrációk

Összesen három komoly megmozdulás lesz napközben a fővárosban, szinte egy időben. A Magyar Demokratikus Charta rendezvénye délután 15 órakor két helyen, a Roosevelt téren illetve a Clark Ádám téren kezdődik. A budai gyülekező helyszínéről a résztvevők a Lánchídon átvonulnak Pestre, ahonnan az Akadémia utcán keresztül tovább vonulnak a Parlamenthez.

A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja szintén 15 órakor kezdődik, a Hősök terén. Innen a résztevők átvonulnak az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út, Bank utca útvonalon a Szabadság térre.

A Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és az Országos Cigány Önkormányzat Békemenet elnevezésű demonstrációjára több ezer embert várnak. A rendezvény 14 órakor kezdődik a Képviselői Irodaház melletti Olimpiai parkban, a résztvevők egyénileg átvonulhatnak a Roosevelt térre, ahol csatlakozhatnak a Charta menetéhez.

Több tízezren tüntettek Kölnben egy szélsőjobboldali megmozdulás előtt

A Rajna-parti város konzervatív főpolgármestere a kölni dóm előtt szombaton délelőtt kezdődött ellentüntetésen eurofasisztáknak nevezve a szélsőjobboldali rendezvény résztvevőit. A nagygyűlést a Pro Köln nevű, magát polgári szervezetnek nevező választási tömörülés hirdette meg, tiltakozásul a városban élő muzulmánok számára építendő mecset terve ellen. A csoportosulás ugyanakkor nyíltan utalt arra, hogy ennél többet akar, és a nagygyűléssel valójában az európai szélsőjobboldal összefogását kívánja előmozdítani. Ezért a rendezvényre meghívták a francia, az olasz, az osztrák, a holland és a belga szélsőjobboldali pártok vezető képviselőit is.