A Tisza folyamatosan bővíti Magyarország területét

2008.06.13. 12:31
Kárpátaljai területek kerültek vissza Magyarországhoz. A folyó medervonalának folyamatos változásai miatt ugyanis a számítások szerint az utóbbi évtizedekben mintegy 1000 hektárral csorbult Ukrajna területe.

A gondot az okozza, hogy a határfolyók esetében a vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően a folyó közepén, illetve a meder legmélyebb nyomvonala fölött húzódik az országhatár. Márpedig a folyók - és különösen a Tisza - az ártéren meglehetősen gyakran változtatják útvonalaikat.

Ez a tendencia különösen az 1998-as és 2001-es nagy áradásokat követően erősödött fel, mikor is a Tisza jelentős mértékben alámosta a partot. "Az elmúlt négy évtizedben Ukrajna emiatt legalább 1000 hektárnyi földterületet veszített el a szomszédos Románia, illetve Magyarország javára. Ebből adódóan a jelenlegi politikai térképeken feltüntetett határvonalak már nem felelnek meg a valóságnak" - nyilatkozta a Ivan Kalinics, a kárpátaljai megyevezetés földtartalékokért felelős főosztályvezetője.

Legutóbb a kárpátaljai Csetfalva körzetében, a Tisza Tiszabecs és Tiszacsécse közötti szakaszán alakult ki olyan helyzet, hogy egyik napról a másikra akár 30 hektár ukrán terület "disszidálhat" Magyarországra. Az elmúlt 8-10 év folyamán a folyó itt egy új, 8-15 méter széles és átlagban 3 méter mélységű új medret mosott ki magának.

Ezt a folyamatot a főosztályvezető véleménye szerint csak rendkívül költséges parterősítő munkálatok árán lehetne megakadályozni, amire azonban megyei szinten nem áll rendelkezésre a szükséges anyagi fedezet.