Új Magyarországról vizionál Medgyessy

2003.02.10. 18:37
Információk szerint Medgyessy Péter mintegy egy hónapja készül arra az országértékelő beszédre, amelyet kedden, az Országgyűlés idei első munkanapján fog elmondani. A miniszterelnök hétfő este a kormány tagjai előtt tesz főpróbát.
A Népszabadság információi szerint Medgyessy Péter hetek óta készül az Országgyűlésben kedden elmondandó beszédére. Már a január 15-én Lovasberényben tartott informális kormányülés egyik célja is az volt, hogy a miniszterelnök "muníciót" gyűjtsön minisztereitől a február 11-i beszédéhez.

Juttatásokra számíthatnak a csatlakozás "károsultjai"

A miniszterelnök mintegy félórás beszédére meghívták a diplomáciai kar tagjait, valamint több ismert, de egyelőre meg nem nevezett közéleti szereplőt is. Medgyessy szól majd a gazdasági és a külpolitikai helyzetről, az ország állapotáról, a kulturális élet fontos kérdéseiről, a kormány törekvéseiről, az uniós csatlakozás kívánatosnak tartott támogatásáról és az erről szóló népszavazásról.

A kormányfő arról is beszámol, hogy a kormány 2003-ban milyen jelentősebb programokat indít el. Medgyessy egy, az uniós csatlakozással összefüggő intézkedéscsomagot is bemutat majd, amely azok számára biztosít kedvezményeket, akiknek életét a leginkább megváltoztatja az európai integráció. Így különösen a kis- és középvállalkozók, illetve a mezőgazdaságból élők számíthatnak különböző juttatásokra. Az egészségügy is kiemelt szerephez jut ebben az évben.

A napilap információi szerint Medgyessy a parlamentben egy politikai vízió bemutatására is készül, amely egy új Magyarország képét festi le.

Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn, kora este ismerteti kormánya tagjaival országértékelő és programadó beszédét, amelyet a parlament keddi plenáris ülésén, napirend előtt kíván elmondani. Az MTI úgy tudja: a miniszterelnök azért hívta össze a kabinet tagjait, hogy a beszéd elhangzása előtt megismertesse velük annak tartalmát.