Az EP-választáson tartatna népszavazást Medgyessy

2004.03.02. 20:54
Medgyessy Péter miniszterelnök felvetette, hogy az EP-választás napján kellene véleménynyilvánító népszavazást tartani a közvetlen elnökválasztásról, illetve a parlamentről. Lamperth Mónika kedden támogatásáról biztosította a kormányfő népszavazási ötletét. Jogi akadálya nincs a referendum megrendezésének - tudatta az Országos Választási Iroda.
Medgyessy Péter miniszterelnök egy miskolci fórumon szombaton azt mondta, hogy népszavazás kezdeményezését sem tartja kizártnak abban az esetben, ha a pártok "elsumákolják" az országértékelő beszédében tett javaslatait. Hétfőn az elődjével, Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy véleménynyilvánító népszavazást lehetne tartani a kisebb parlamentről, és a köztársasági elnök közvetlen választásáról.

Népszavazást!

Medgyessy Péter miniszterelnök kedden Csepelen, egy lakossági fórumon felvetette: abban az esetben, ha a pártok nem támogatják javaslatait, az európai parlamenti választás napján lehetne a kisebb parlamentről, illetve a köztársasági elnök megválasztásáról népszavazást tartani. "Elmegy valaki az európai parlamenti választásokra, és egyúttal kap egy másik cédulát, ahol (...) kifejti a véleményét, eldönti azt, hogy szükségesnek tart-e valóban egy kisebb parlamentet vagy sem, és véleményt nyilvánít - nem döntő, hanem véleménynyilvánító népszavazás van -, megmondja azt, hogy akarja-e a köztársasági elnök közvetlen megválasztását vagy sem" - mondta a kormányfő. Hozzátette: tanulmányozta az alkotmányt, így javaslatait annak ismeretében tette meg. A kormányfő ugyanerről a témáról a Magyar ATV-nek nyilatkozva azt mondta: költségtakarékossági okok szólhatnának a június 13-ai referendum mellett.

Törvényi akadálya nincs

"Törvényi akadálya nincsen a miniszterelnöki felvetésnek" - nyilatkozta az Indexnek Péteri Attila, az Országos Választási Iroda munkatársa. Megjegyezte: csak országgyűlési választásokkal egy időben nem tartható népszavazás, ezúttal azonban nem volt a törvényalkotók szándéka egy ilyen jellegű korlátozás.

Lamperth támogatja miniszterelnökét, Fodor nem

A belügyminiszter még Medgyessy interjújának felvétele előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: a közvetlen köztársasági elnök választás és egy erősebb közjogi státuszú államfő jót tenne a magyar közéletnek. Lamperth Mónika a miniszterelnök köztársasági elnök választással kapcsolatos népszavazási javaslatára úgy reagált: "a pártok és a politikai elit nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az embereknek mi a véleménye".

Lamperth Mónika szerint, ha a magyar választópolgárok nagy többsége szimpátiával fogad egy ilyen változtatást, akkor a parlamenti pártoknak ezt figyelembe kell venni, akár úgy, hogy az ehhez szükséges törvénymódosításról törvényt hoznak, akár úgy, hogy egy véleménynyilvánító népszavazás eredményét tartják szem előtt.

Fodor Gábor kedden, napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: az SZDSZ szerint hiba volt az alkotmányos rendet a köztársasági elnök közvetlen megválasztásának javaslatával megingatni, a párt szerint a jelenlegi rendszer is jól működik.

"Elterelő hadművelet"

"Medgyessy Péter mindennapra kitalál valamit, hogy kormányzati kudarcairól elterelje a figyelmet" - reagált az újabb felvetésre Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Szombaton meglebegtette a népszavazást, hétfőn egy minden lovagias szabályt felrúgó megbeszélésen a közös lista ügyében ezt visszavonta, kezdeményezte helyette a Nemzeti Lobbitanács létrehozását, ma pedig kedden az uniós választással egybekötné a közvetlen elnökválasztással, illetve a kisebb parlamenttel kapcsolatos népszavazást.

A Fidesz nem zárkózott el a közvetlen elnök választástól, illetve a kisebb parlamentre vonatkozó javaslattól, de azt kérték a kormányfőtől, hogy az ezzel kapcsolatos elképzeléseit terjessze a parlament, illetve a pártok elé. "Ilyen konkrét javaslatok valószínűleg nincsenek, mert a szocialisták már legalább három különböző elképzelést lebegtettek meg arra vonatkozóan, hogy hogyan kellene csökkenteni a parlament létszámát" - vélekedett a Fidesz szóvivője.

Az MDF írásban várja a javaslatokat

Dávid Ibolya elmondta, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez méltó, írásban, az Igazságügyi Minisztérium szakmai hátterével a parlamentnek benyújtott alkotmánymódosító javaslatot vár a kormányfő közjogi felvetéseivel kapcsolatban. "Szeretném végre látni a pontos, félreérthetetlen javaslatot, ne fórumokon elhangzottakból és félmondatos médiaszereplésekből kelljen következtetni annak tartalmára" - mondta az MDF elnöke. Az MDF elnöke kijelentette, a miniszterelnöknek lehetővé kellene tennie, hogy érdemben tárgyaljanak a kisebb parlamenttel, illetve a köztársasági elnök megválasztásával összefüggő alkotmánymódosításról.