Medgyessy-beszéd: a rossz szónok válaszol?

2003.02.10. 11:33
A kormányváltás óta először áll valódi vizsgahelyzet előtt Medgyessy Péter szövegíró gárdája, miután átfogó, helyzetértékelő fellépéssel eddig nem szerepelt az ország nyilvánossága előtt a rossz szónoknak bélyegzett miniszterelnök. Az úgynevezett tartalmi előkészítő főosztályt is érintették a Miniszterelnöki Hivatalban történt átszervezések. A csoport tevékenységéért immár helyettes államtitkári rangban Braun Róbert felel.
Kedden, alig öt nappal Orbán Viktor nagy sajtóvisszhangot kiváltott Vigadóbeli beszéde után a jelenlegi kormányfő is országértékelő beszédet mond.

Orbán a kihívás

A két beszéd közelsége nagy terhet ró a kormányfőre, hiszen az MSZP-frakció ülésén maga is elismerte, hogy a kormányoldal a kommunikációs defenzívában szorult, az elmúlt napok elemzései szerint pedig Orbán Viktornak sikerült még inkább nyomatékosítania a kormányzatot ért addigi ellenzéki vádakat. A politikai kihívással egyidőben Medgyessy Péternek meg kell birkóznia azzal a "rossz szónok" minősítéssel is, amely a tavaly áprilisi Medgyessy-Orbán vita óta nehezedik a jelenlegi kormányfőre, és amit a jobboldali rendezvényeken gyakran használtak fel az ellenzék fölényének szemléltetésére. Mint emlékezetes, a választások idején megzenésítették és több fideszes-polgári körös demonstráción bejátszották Orbán és Medgyessy megszólalásainak néhány részletét. A miniszterelnök-rap szembeállította a jobboldali politikus többszörös alárendelt mondatait Medgyessy őzős stílusával.

Braun felügyeli a beszédírókat

Az Index információi szerint a Medgyessy-beszédért a miniszterelnöki kabinetiroda fennhatósága alá tartozó négy-öt fős tartalmi előkészítő főosztály a felelős. A kommunikációs teljesítményre hivatkozó átszervezések ezt a csoportot is érintették. A beszédírókat a jövőben a rendezvény-előkészítő főosztállyal együtt a helyettes államtitkárrá kinevezett Braun Róbert felügyeli majd. A kormányváltás után kialakult szereposztásban Braun még egyfajta koordinátori szerepkört kapott a kormányszóvivői iroda és a politológusi valamint bölcsészvégzettséggel rendelkező beszédíró csapat között.