Az MSZP visszavonná a pénztártörvényt

2008.05.05. 12:37
Az MSZP múlt keddi frakcióülésén vetődött fel az egészségbiztosítási törvény visszavonása, a döntés már a jövő héten megszülethet. Az MTI szerint a szocialisták új törvényt nem nyújtanak be, így marad az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra épülő rendszer, a regionális átalakításhoz várhatóan nem kapják meg a parlamenti támogatást.

Várhatóan nem lesz új egészségbiztosítási törvény, sőt a már elfogadott jogszabályt is visszavonják, erősítették meg hétfőn szocialista források. Az MSZP-frakcióban többségben vannak azok, akik az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény visszavonását támogatják, de hivatalos döntés még nem született.

A távirati iroda információi szerint a szocialista képviselők figyelembe vették a realitásokat, azt, hogy a parlamentben nincs meg többség saját javaslatukhoz, a törvény visszavonásával ugyanakkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök is egyetért.

Az MSZP regionális pénztári rendszert akart a magántőke kizárásával, bár az SZDSZ törvényjavaslatát, ami lehetővé teszi a magántőke bevonását, a szocialisták is megszavazták. Az eredeti, a magántőke bevonására épülő törvény módosítása a március 9-i népszavazás után vetődött fel.

Amennyiben a jogszabályt visszavonják, marad a jelenlegi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra épülő rendszer. Az egészségbiztosítási törvény visszavonása az MSZP múlt keddi frakcióülésen vetődött fel, a döntés akár a jövő héten megszülethet.

A kijelölt egészségügyi miniszter, Székely Tamás a visszavonással kapcsolatban azt mondta, ő azt hajtja végre, amire a frakció felhatalmazást ad.

A Népszava hétfői számában arról írt, az MSZP visszavonja a tb-reformot szabályozó törvényt, mert a szocialisták attól tartanak, hogy a hét régióban, hét állami tulajdonú pénztár létrehozását célzó elképzeléseikhez nem tudják megszerezni a parlamenti többséget.

A lap arról is írt, hogy a koalíciós válsághoz és részben a szakadáshoz is vezető tb-reformon végül azért akarnak változtatni a szocialisták, mert szerintük a népszavazás után a lehetséges üzleti befektetők elbizonytalanodtak, és számolni kell az őszre várható újabb referendummal is, amely már a több biztosítós rendszer kialakítása ellen irányul.

Nem volt szó az MSZP-frakció ülésén az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről, mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese hétfőn, a képviselőcsoport ülése után. Néhány héttel ezelőtt vitatta meg a kérdést a frakció, vagyis azt, mit szeretne megvalósítani a jelenlegi törvény helyett, közölte a képviselő kérdésre válaszolva. Mint mondta, a délelőtt tartott frakcióülésen nem került szóba a törvény, Székely Tamás kijelölt egészségügyi miniszter - aki részt vett az ülésen - nem beszélt erről.

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, mondta Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a Fidesz eddig is a pénztártörvény visszavonását szorgalmazta, így amennyiben bármilyen politikai erő ilyen irányba lép, azt a Fidesz támogatni fogja, bár nem tudják, milyen jogtechnikát alkalmaznak a visszavonáshoz.