Kormánymilliárdok a légimentésnek

2008.08.04. 18:04
11 és fél milliárdot szán a kormány a légimentés körülményeinek javítására, áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

A csütörtöki helikopterbaleset után a tárca áttekintette a légimentés helyzetét. 2002-ig a légimentés leszállóágban volt, hosszú éveken át korszerűtlen Mi-2 gépeket használtak légimentésre, melyeket 2006 -tól, ekkor kezdődött a légimentés minőségi fejlesztése, cseréltek modern, korszerű helikopterekre.

Jelenleg 5 darab Eurocopter EC135 T2, és 3 darab Eurocopter AS 350B Ecureuil áll a betegek rendelkezésére. 2002 és 2006 között átlagosan évi 700 milliót (és nagyjavításra 600 milliót), 2006-ban 800 milliót, 2007-ben 1 milliárd 300 milliót fordítottak légimentésre, 2008 -ban pedig 1 milliárd 500 milliót.

Jelenleg 6 légimentő bázis üzemel Magyarországon: Budaörsön, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Sármelléken, Balatonfüreden. A füredi légimentő bázis az országban az egyetlen olyan állomás, ahol együtt található meg a földi- és légimentő-járművekkel felszerelt eszközpark.

A hat légimentő bázisból nemsokára hét lesz, ezen a héten lesz eredményhirdetése a szentesi légibázis építésére kiírt közbeszerzési eljárásnak. A szentesi légimentő-bázis felépítésével véglegesen megoldódik a dél-alföldi régió ellátása, ami a szentesi állomás elkészültéig biztosítja a légimentést.

A kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a mentés és légimentés fejlesztésére, ezért erre a célra az Új Magyarország Fejlesztési Terv 11 és 5 milliárd forintot szán, illetve a mentésirányítási rendszer korszerűsítésére további 3 és fél milliárdot különít el 6 régió számára, továbbá a közép-magyarországi régió, hasonló céllal, 600 millió forint pályázati pénzzel rendelkezik.

A sürgősségi ellátás fejlesztéséről, a mentésről, légimentésről szóló uniós pályázat kiírása várhatóan kora ősszel megtörténik. A pályázat célja egyrészt az ellátatlan területeken a légimentés feltételeinek megteremtése, másrészt a meglévő légimentő bázisok fejlesztése