A miskolci városvezetés kiáll Pásztor Albert mellett

2009.01.31. 14:24
Miskolc polgármesterén kívül a helyi Fidesz-KDNP-frakció és a cigányvajda is védelmébe vette Pásztor Albert rendőrkapitányt, aki cigányozott egy pénteki sajtótájékoztatón. A megyei cigánykisebbségi önkormányzat elnöke attól tart, hogy a kijelentés következményeként elszabadulhat a pokol.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere kiáll Pásztor Albert rendőrkapitány mellett, írja a Borsod Online. Az MSZP megyei tisztújító közgyűlésén is szóba került a Pásztor Albert ellen indult vizsgálat, és felfüggesztésének ügye. A lap értesülései szerint Káli Sándor védelmébe vette az ezredest, állítását az ülésen lévők vastapsa kísérte.

"Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük" - mondta egy pénteki sajtótájékoztatón Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány. Kijelentése miatt az ORFK vezetője vizsgálatot indított és leváltotta posztjáról.

A városvezetés bízik benne

Káli szombaton rendkívüli sajtótájékoztatót is tartott az ügyben. Ezen úgy fogalmazott, hogy a város vezetésének teljes a bizalma a posztjáról menesztett miskolci rendőrkapitányban – adta hírül az MTI. "Nem értek egyet a kapitány leváltásával. Egyeztetést kértem Draskovics Tibor minisztertől, a hétfői megbeszélésen jelen lesz az ORFK és a megyei rendőr-főkapitányság vezetője is" – mondta a polgármester. Káli szerint a romakérdés nem miskolci specifikum, ez "Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált." A polgármester szerint Pásztor Albert tényeket és adatokat közölt, nem leváltani, támogatni kell. Pásztor egyébként ott volt a borsodi szocialisták mai tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol egy helyszíni forrásunk szerint hosszan beszélgetett a megyei MSZP-s nagyokkal, akik szintén maradását támogatják.

Hasonlóan vélekedik a miskolci Fidesz-KDNP-frakció is, ők amellett, hogy kiállnak Pásztor Albert mellett, arra kérik az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja felül döntését, tartalmazza az MTI miskolci irodájához szombaton küldött közlemény. A Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója szerint Pásztor Albert kapitányságvezető eddigi rendőri munkája a civil és a szakmai közvélemény előtt elismerést váltott ki. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-nek azt mondta, szomorúnak tartja, ha az igazság kimondása hivatalvesztéssel jár. Ódor felvetette Draskovics Tibor lemondásának szükségességét is.

A Szabad Demokraták Szövetségének miskolci szervezete is tiltakozott Pásztor leváltása ellen. T. Asztalos Ildikó, a párt miskolci elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "ismerjük a kapitány úr munkáját, tiszteljük korrekt, őszinte, a probléma megoldására és nem elfedésére törekvő gondolkodását." A kapitány több alkalommal szólt a Miskolcon kialakult bűnözési szokásokról, annak társadalmi vetületeiről, de T. Asztalos szerint sok visszajelzést, segítséget nem kapott azoktól, akik ma ítélkeznek felette. A politikus arra is reagált, hogy pénteken Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője vonta kérdőre Pásztor Albertet, miként tartja számon a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét. A miskolci elnök szerint ezt nem Budapestről kell megítélni, Miskolcon kell élni, és megtapasztalni ezeket a viszonyokat.

Az ügyben szombaton az igazságügyi és rendészeti miniszter is megszólalt. Draskovics Tibor az MTV Nap-kelte című műsorában azt mondta: a miskolci rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született.

A szakszervezetek tiltakoznak

Írásban kér részletes szakmai és jogszabályi információkat az igazságügyi és rendészeti minisztertől a miskolci rendőrkapitány ügyének vizsgálatával kapcsolatban a Rendészeti Védegylet - tájékoztatta Kovács Iván, az érdekvédelmi szervezet szóvivője szombaton az MTI-t. "Az érdekvédelmi szervezet reményét fejezi ki, hogy a Pásztor Albert miskolci városi rendőrkapitánnyal összefüggő IRM-válasz, valamint a vizsgálatot lezáró ORFK-döntés, tisztán rendvédelmi értékek és a hatályos jogszabályok mentén születik meg" - hangsúlyozta Kovács Iván, hozzátéve: az érdekvédelmi szervezet a tagjai által az ügyben feltett kérdéseket is eljuttatja a miniszterhez. A legnagyobb taglétszámú reprezentatív rendészeti szakszervezet szerint a miskolci eset elbizonytalaníthatja a rendőri állományt, ez pedig veszélyezteti az intézkedések hatékonyságát. Az RV felajánlotta, hogy jogsegélyszolgálatának ügyvédje az áthelyezett miskolci kapitány kérése esetén képviseli az ügyét.

Nyílt levélben szólította fel lemondásra Bencze József országos rendőrkapitányt a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete. "Álláspontunk szerint Önnek erkölcsi kötelessége ez után a durva politikai megrendelés végrehajtását követően – szolidaritását kifejezve Pásztor Albert úr szakmaisága mellett és tiltakozva a politika rendőrségi kézi vezérlése ellen – felajánlania a lemondását" - olvasható Szima Judit főtitkár levelében.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) felháborítónak tartotta a miskolci rendőrkapitány politikai döntés alapján történt félreállítását. "Pásztor Albert nem tett mást, csak annyit, hogy kimondta a város lakói és vezetői előtt közismert tényeket. Nevén nevezte azokat a jelenségeket, melyeket a miskolciak nap mint nap maguk is tapasztalnak" - írta a szervezet közleményében Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára. Az FRSZ véleménye szerint az igazságügyi és rendészeti miniszternek nem az a dolga, hogy kézi vezérléssel irányítsa a rendőrséget. "Felszólítjuk dr. Draskovics Tibor miniszter urat, hogy a jövőben tartózkodjon az 50-es évek módszereit idéző statáriális személyzeti döntésektől. (...) Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjétől pedig nem várunk mást, csak annyit, hogy utasítsa vissza a politikai beavatkozást, járjon el a rendőri esküjében foglaltaknak megfelelően és alárendeltjeiről legjobb tudása szerint gondoskodjon" - hangsúlyozta a szakszervezet. Az FRSZ felszólította Bencze Józsefet, hogy a miskolci rendőrkapitányt haladéktalanul helyezze vissza szolgálati beosztásába.

A vajda kiállt mellette, a roma rendőrök nem

A Borsod Online megkérdezte a borsodi cigányvajdát is, Lakatos Attila azt mondta, fel van háborodva a rendőrkapitány leváltása miatt. Szerinte Pásztor Albert csak tényeket közölt, ezért ő is kiáll mellette. "Ne Pestről osszák az észt, mert az nem ér el idáig. Jöjjenek el ide, éljenek itt, és nézzék meg, milyen itt a helyzet!" – fogalmazott a cigányvajda.

A roma rendőrök ugyanakkor elítélik Pásztor kijelentését, és politikai indíttatást sejtenek mögötte - mondta Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek szombaton. "Egy-két év múlva választások lesznek. Ha már rendőrkapitány korában egy ember őszintén és konkrétan azt mondja, hogy itt cigányok voltak az elkövetők, akkor ezzel véleményem szerint a jobboldalra vagy még annál tovább, a szélsőjobboldalra ható kijelentést tett" - mondta Horváth. A 2005-ben alakult szervezet egyetért a miskolci kapitány áthelyezésével és teljesen jogosnak tartja az ellene kezdődött eljárást. Horváth arról is beszélt, hogy eddigi munkája alapján szakmailag nagyon korrekt és egyenes emberként ismerte Pásztor Albertet, a pénteki kijelentés azonban méltatlan volt egy rendőrkapitánytól.

Különböző véleményeket fogalmaztak meg a Borsod megyei és miskolci roma vezetők szombati rendkívüli sajtótájékoztatójukon. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke úgy fogalmazott: ő magyar állampolgár. Szerinte a rendőrkapitány kijelentése szerencsétlen volt, és "ismét előhúzták a cigánykártyát". Hozzátette: az ügy jó lehetőséget adott másoknak arra, hogy újra bűnbakot csináljanak a romákból. "Joggal félnek a miskolci cigányok, hiszen elszabadulhatnak az indulatok" - utalt Dancs a rendőrkapitány melletti, vasárnapra tervezett szimpátiatüntetésre.

Farkas Félix, a mezőkövesdi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint "nem politikai ügyet kellett volna ebből csinálni", hanem a problémát helyben megoldani. Farkas úgy vélte, a szaktárcának azzal kellene törődnie, hogy megerősítsék a rendőrséget anyagi tekintetben, létszámhelyzetét illetően. Mint mondta, nem ért egyet a "cigánybűnözés" megfogalmazással, de ha tényeket közölnek, nem kell felháborodni. Közösen kellene gondolkodni ezen a problémán - tette hozzá. Farkas azt is elmondta, szeritne Draskovics miniszternek azonnal le kellene mondania posztjáról, "hiszen súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét".

"Súlyos következményei lehetnek a megyei cigányság körében a miskolci rendőrkapitány nyilatkozatának" - mondta Bordás Géza, a megyei cigánykisebbségi önkormányzat elnöke korábban a Borsod Online-nak. Az ügyben a jövő héten rendkívüli közgyűlést hívnak össze. Bordás Géza szerint nem is az a legnagyobb baj, amit a rendőrkapitány mondott, ő inkább attól tart, hogy a kijelentés hatására „elszabadulhat a pokol”.

Szimpátiatüntetés vasárnap

Vasárnap 17 órától szimpátiatüntetést tartanak Miskolcon a városháztéren, hogy jelezzék, kitartanak a rendőrkapitány mellett. A tüntetést egy magánszemély jelentette be hivatalosan a rendőrségen. Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa az MTI-nek azt mondta: a főkapitányság tájékozódik a vasárnapra tervezett szimpátiatüntetéssel kapcsolatban és amennyibe szükséges, kéri a Készenléti Rendőrség támogatását.

A polgármester is megerősítette az MTI-nek, hogy vasárnap szimpátiatüntetés, békés demonstráció lesz a városban Pásztor Albert mellett, amelyen ő is részt vesz. Erre a Káli sajtótájékoztatón résztvevő több MSZP-s országgyűlési képviselő - Simon Gábor, Tompa Sándor, Fedor Vilmos - is rábólintott.

A Független Hírügynökség információi szerint a szimpátiatüntetés hírére már szombaton több csapatot Miskolcra vezényelnek a készenléti rendőrségtől. A rendőrök estétől a közterületi szolgálatban vesznek majd részt. Lukács Anita, a készenléti rendőrség szóvivője a megkeresésre azt mondta, ha a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kéri, küldenek rendőröket a rendezvény biztosításához.