Nem egyetem a miskolci magánegyetem

2008.07.24. 11:25
A Gazdasági Versenyhivatal 150 ezer forintos bírságot szabott ki a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemére. A GVH határozata szerint az intézmény nevében nem használhatja a magánegyetem kifejezést. A versenyhivatal szerint megtévesztették a fogyasztókat azzal, hogy felsőoktatási intézményről van szó, holott a magánegyetem nem ad államilag elismert végzettséget.

A GVH ezért indított eljárást, mert a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme (Egyesület) által kiadott tájékoztatókon szerepelt az „egyetem", illetve az Universität", vagy „University" szó. Az iskola „felsőoktatási intézmény"-ként jelölte magát, „szakok" indításáról adott tájékoztatást, s „díszdoktori címekről" is szót ejtettek.

Az Egyesület arra hivatkozott, hogy akkreditációs eljárást kezdeményezett. A GVH viszont megállapította, hogy az egyetem szó használatára akkor is csak az eljárás sikeres befejezése után lenne jogosult az intézmény.

Az Egyesület által használt kifejezések azt a látszatot keltették, hogy az intézmény felsőoktatási tevékenységet folytat, holott 2005 óta legfeljebb felnőttképzési tevékenységre jogosult. A fogyasztók a GVH szerint - tévesen - arra a következtetésre juthattak, hogy a Nagy Lajos Király Magánegyetemen felsőoktatási intézmény által kibocsátott diplomát kapnak.

A GVH a fogyasztók megtévesztése miatt ezért 150 ezer forint bírságot szabott ki. A versenyhivatal kötelezte az Egyesületet arra, hogy változtassa meg nevét. Az intézmény dokumentumaiban nem használhatja a „magánegyetem", az „egyetem", a „felsőoktatási intézmény" és „szak" megjelölést, és a „díszdoktorrá" avatást.

Enyhítő körülményként vették figyelembe a bírság kiszabásakor, hogy az Egyesület nem folytatott széleskörű reklámtevékenységet, viszonylag kevés hallgatója van, s több dokumentumban felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy az intézmény „közhasznú társadalmi szervezet", „társadalmi szervezet és a felnőttképzési törvény alapján végzi oktató munkáját", illetve „felnőttképzési intézmény".