Kilépnének az MSZP-ből, hogy koalíciót kössenek a szocdemek

2008.04.08. 00:56
A különválás és a saját frakció alapításának előnyeit elemezték az MSZP képviselői előtt szociáldemokrata platformtagok. Az MSZDP-nek azonban először a belső hatalomátvételtől kell megmentenie magát.

A kisebbségi kormányzás egyik lehetséges megoldási receptjeként mutatták be a szocialista képviselők előtt a szociáldemokraták önállósodását: az SZDSZ-szel éppen koalíciót bontó MSZP számára így lenne kivel koalíciót kötni, igaz, összesen ugyanannyi (a hónapok óta kórházban lévő Horn Gyulával és a kómában fekvő Toller Lászlóval együtt 190) képviselőjük lenne, azaz a parlamenti többségük (minimum 194) nem lenne meg.

A MSZDP saját frakciójáról, mint távoli célról már sokszor nyilatkozott a pártelnök, Kapolyi László, de a lehetőséget sosem kapcsolta aktuális politikai helyzethez. A kiválás előnyeiről azonban a kormányválságra való tekintettel most a szocialista képviselőket is próbálták meggyőzni. Az Index információi szerint az MSZP-seket Podolák György a gazdasági és informatikai munkacsoportjának álláspontjaként ismertette meg egy MSZP-MSZDP szövetség várható hatásaival. A munkacsoport elnökének érvelése szerint a kettéosztás a baloldal számára ugyanolyan előnyöket tartogat, mint a jobboldal számára a KDNP kiválása: több parlamenti megszólalás, több bizottsági hely. Ráadásul kicsit javulna a most öt-egyre álló a kormányoldal-ellenzék arány.

Az Index kérdésére Baráth Etele elmondta, hogy maga is pártolja a különválást, mert az erőviszonyok átrendeződése "nyitott vegyértékeket jelentene olyanok számára", akik nem szívesen kapcsolódnának az MSZP-hez, de egy új parlamenti erővel való együttműködést nem zárnának ki. Baráth Etele szerint megfontolandó szempont, hogy a szétválás után létrehozható koalícióval a két párt 2010-ig jelentősen bővíthetné mozgásterét.

Az MSZDP-nek közben éppen az MSZP-ből átlépett új tagok "pacifikálása" jelenti a legnagyobb kihívást. Az újonnan alakult budapesti és vidéki szervezetek jelentősen megborították az eddig főként a milliárdos Kapolyi jóvoltából működő szociáldemokrata párt belső erőviszonyait. Úgy tudjuk, a vezetőségben az MSZP-vel ápolt jó viszonyt veszélyeztető fejleményként értékelték több, a szocialistáktól átmenekült új tag terveit. Az átlépők ugyanis egyáltalán nem MSZP-MSZDP koalícióban gondolkodnak, hanem inkább az ellenzék felé kormányoznák a pártot. A szociáldemokraták ezért fontolóra vették az alapszabály módosítását, amit a közeljövőben a párt nagygyűlésén is megtárgyalnak.

Az MSZDP elnöksége közben a hasonló méretű Centrum felé is nyit. A hétvégi elnökségi ülésen részt vett, Pászty Ágnes, a Centrum elnöke is. A megbeszélésen egyeztették a két kispárt terveit, és nem zárták ki a választási együttműködést sem.