Paktumot kötött Gyurcsány az MSZOSZ-szel

2008.01.25. 21:19
Nem nyilvános találkozón egyeztetett az egészségbiztosítási törvényről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZOSZ vezetőivel és kérésük meghallgattatott, e szerint az egészségpénztárak felügyelő szerveiben helyet kapnak majd a munkaadók és a munkavállalók képviselői is. A párbeszéd javítása érdekében létrehozzák a Társadalmi Párbeszéd Központot.

Az új egészségbiztosítási rendszer, az adórendszer átalakítása, a családok vagyoni helyzetének megerősítése szerepelt többek között a kormány és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) képviselőinek pénteki, zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint a találkozón az MSZOSZ, illetve tagszervezeteinek képviselői mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kiss Péter kancelláriaminiszter, a kormány társadalompolitikai kabinetjének vezetője vett részt.

A kormányszóvivő elmondta: a szakszervezetek képviselői több kérést is megfogalmaztak a kormány felé. Az érdekképviseletek szeretnék, ha az új társadalombiztosítási pénztári rendszer felügyeletében megteremtenék a lehetőséget a munkavállalók és a munkaadók képviseletére. A szóvivő tájékoztatása szerint a javaslatot Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy készülni fog egy ilyen tartalmú módosító indítvány az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz - tette hozzá a kormányszóvivő. Daróczi Dávid közölte: a megbeszélésen az MSZOSZ javasolta, hogy az adórendszer megújításánál legyen alapvető szempont a foglalkoztatás bővítése és a gazdaság kifehérítése. Kifejtette: a szakszervezetek egyértelművé tették, hogy fontosnak tartják a személyi jövedelemadó-kedvezmények, különösen az étkeztetés és az üdültetési kedvezmények védelmét.

A szakszervezetek azt is kérték, a kormány tegyen további lépéseket annak érdekében, hogy az állami megrendeléseknél részesítsék előnyben azokat a vállalkozásokat, amelyeknél rendezettek a munkaügyi kapcsolatok. Szintén a kérések közé tartozott, hogy a kormány vizsgálja meg, miként lehet a családok vagyoni helyzetét és hátterét megerősíteni - mondta Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a párbeszéd javítása érdekében a kormány javasolja a Társadalmi Párbeszéd Központ létrehozását, és ezzel minisztériumi szintről kormányzati szinte emeli a folyamatos és teljes körű egyeztetést a társadalmi partnerekkel.

Daróczi Dávid szólt arról, hogy március végéig újabb egyeztetést tartanak az MSZOSZ-szel, és a miniszterelnök, illetve a társadalompolitikai kabinet vezetője nyitott arra, hogy ehhez a párbeszédhez más szakszervezetek is csatlakozzanak.