Az MSZP reméli, hogy a Fidesz EU-párti

2003.01.25. 16:35
A vezető kormánypárt szerint a polgári körök honlapján EU-ellenes megnyilatkozások olvashatóak, ezért az MSZP országos választmánya felszólítja Orbán Viktort, Áder Jánost és Szájer Józsefet, hogy a nyilvánosság előtt tegyenek hitet az európai uniós csatlakozás mellett. Szájer József úgy véli: az MSZP-nek saját viszonyát kellene tisztáznia az uniós integrációhoz.
Az MSZP országos választmánya elvárja a Fidesz vezetőitől, Orbán Viktortól, Áder Jánostól és Szájer Józseftől, hogy a nyilvánosság előtt egyértelműen tegyenek hitet az európai uniós csatlakozás mellett. Ezt Jánosi György, a választmány elnöke közölte a testület szombati ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az uniós csatlakozással kapcsolatosan nagyon sok "féligazság és félinformáció" terjed a társadalomban, és e mögött meghatározott politikai erők állnak. Utalt arra, hogy a polgári körök honlapján "zavaró momentumok", Európai Unió-ellenes megnyilatkozások olvashatók. (A volt kormányfő kabinetfőnöke a szövegek megjelenése után már cáfolta, hogy azok Orbán Viktor álláspontját tükröznék.) Leszögezte: elvárják a parlamenti pártoktól, hogy saját szavazótáboruknak egyértelműen fogalmazzák meg a csatlakozást támogató álláspontjukat.

A társadalmi párbeszédet erősíteni

Jánosi György tájékoztatása szerint a testület az MSZP parlamenti frakciójának munkáját értékelve fontosnak tartja az európai uniós csatlakozás társadalmi előkészítését és a társadalommal folytatott párbeszéd erősítését. Kérdésre válaszolva elmondta: a választmány nem foglalkozott a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentésével, és nem került szóba Doszpot Péter képviselői mandátuma sem.

Az MSZP nem volt mindig csatlakotzáspárti

Az MSZP-nek az uniós csatlakozás kapcsán nem a Fidesz álláspontjával kellene foglakoznia, hanem saját viszonyát kellene tisztáznia az európai integrációhoz - mondta Szájer József, a Fidesz alelnöke az MTI-nek szombaton. Leszögezte, hogy a Fidesz lényegében megalakulása óta a csatlakozás híve volt. Hozzátette: az MSZP jelenlegi vezetői, és a kormány tagjai között is sokan vannak olyanok, akik néhány éve még a KGST és a Varsói Szerződés mellett álltak ki. Emlékeztetett arra, hogy 1990-ben a szocialista frakció nem támogatta e szervezetek megszüntetését.

Eörsi: a pártpoltika most másodlagos

Eörsi Mátyás (SZDSZ) megrendítőnek találta Szájer József nyilatkozatát, amelyből szerinte az derül ki: a Fidesz számára Magyarország uniós csatlakozásánál fontosabb saját pártpolitikai törekvése.

A politikus azt tanácsolta a pártoknak: hagyják békén egymás múltját. Hozzátette: nem érdemes felróni a Fidesz korábbi mondatait sem, amelyek szerint az unión kívül is van élet.

Megjegyezte, hogy amíg Magyarországon "egymás múltja körül folyik a csatározás", addig a Nyugat azt mérlegeli, hogy Aleksander Kwasniewski-ből farag NATO főtitkárt, aki - tudomása szerint - az egykori lengyel kommunista ifjúsági szervezet elnöke volt.

"Felszólítom az össze magyarországi pártot, hogy rendeljék alá pártpolitikai megfontolásaikat az ország előtt álló legfontosabb célkitűzésnek, az európai uniós csatlakozásnak, és ne engedjék azt, hogy a csatározások végeredményeként a MIÉP és a Munkáspárt programja valósuljon meg" - fogalmazott az SZDSZ-es politikus.

Ki lesz az államfő?

Az EU-biztosi, és az államfői pozíciókkal kapcsolatban elmondta: mivel az MSZP és az SZDSZ koalícióban áll, az nem lehetséges, hogy minden pozíciót egyetlen párt birtokoljon. Az, hogy az egyes pozíciókat melyik párt képviselője kapja, tárgyalások során dőlhet majd el.

A politikus lapértesülésekre reagálva hangsúlyozta: nem mondhatta azt, hogy pártja támogatná Kovács László államfői jelölését, mivel a szocialista pártelnök nem jelezte, hogy indulni kívánna a köztársasági elnöki posztért.

Hozzátette: csupán egy lehetséges verzió az, hogy az SZDSZ kapja az EU-biztosi pozíciót, és az MSZP elnöke indulna az államfői posztért.