Hiller István forrasztópákával esik pártjának

2005.06.18. 17:50
Balodali fordulatot szorgalmaznak a szocialista párt társadalompolitikai tagozatának tagjai, de a pártelnökség szerint csak annyira baloldali a párt, amennyire nemzeti és liberális. Hiller István szerint az összeforrasztott MSZP-s szegfű illesztékeinek megerősítésére van szükség. Az MSZP most Kecskeméten kereste baloldaliságát.

A Magyar Szocialista Párt társadalompolitikai tagozatának (ők a pártnak az egyik legbaloldalibb, és a legkevesebb befolyásos politikusát adó tagozata) szombati, kecskeméti ülésén folytatódott az az identitáspolitikai-vita, amely a múlt héten bontakozott ki, mert nem a szocialisták jelöltje lett a köztársasági elnök. "Milyen is az MSZP 15 évvel megalakulása után?" - kérdezte Szili Katalin 30 fős hallgatóságától.

Idő volt
A pártgyűlést két hónapja szervezi a társadalompolitikai tagozat, és a kecskeméti eseményre - ahova meghívták Gyurcsány Ferencet is, de ő brüsszeli programja miatt nem tudott megjelenni - időzítve egy kiáltványt fogalmaztak meg, amelyet több képviselő támogatott. Szili államfőjelölési kudarca után viszont nem hozták nyilvánosságra az "Idő van" című felhívást, amely szerint baloldali fordulatra van szükség. A tervezeten szerepelt Katona Béla neve is, aki az Indexnek viszont cáfolta, hogy aláírta volna a papírt.
Mivel a meghirdetett pártgyűlésről csak a helyszínen derült ki, hogy zárt ülés, ezért az újságírókat a teremből kitessékelték, majd visszaengedték, aztán egy idő múlva megint kiküldték őket, de a megbeszélés második részében már ismét a teremben lehettek. Ehhez az kellett, hogy a sajtó Alföldi Albert főszervezőnek a becsületszavát adja, hogy csak az igazat fogja írni a megbeszélésen elhangzottakról. Szavunkat adtuk.

A teremben zajló események nem igazolták a szervezők titkolózását, hacsak az nem, hogy egy felszólalásból kiderült, vannak szocialisták, akiknek az SZDSZ kapcsán a drog és a másság kifejezések jutnak eszükbe. A fórumon többen azt mondták, hogy az államfőjelöléskor az SZDSZ ráerőltette akaratát a szocialistákra, és gesztust tett a Fidesznek.

Egy hozzászóló szerint viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek kellett volna sokkal nagyobb lelkesedéssel harcolni Szili államfőségéért. A házelnök felszólalásában azt mondta, itt van az ideje, hogy lezárják a párton belüli vitákat az államfőválasztással kapcsolatban.

Liberálnemzeti-szocialista

A résztvevők többsége szerint a szocialista pártban egyszerre van jelen a baloldali, a nemzeti és a liberális vonal, de rendezvényt szervező párttagozat szerint túlreprezentáltak a liberálisok. Szili Katalin szerint az MSZP egy baloldaliságát kereső párt, amelyben a nemzeti és a liberális gondolat is jelen van. "Meg kell találni a kompromisszumokat" - mondta. Hiller István a tanácskozás zárt részéről kiszűrődő információ szerint egy összeforrasztott szegfűhöz hasonlította a pártot, amelynek a illesztéseit néha meg kell erősíteni.

A szünetben Hiller az Indexnek tragikusnak nevezte, ha a pártban a nemzeti értékeket és a modernizációt szembeállítják egymással. A pártbeli felosztásokat egy másik felszólaló úgy árnyalta, hogy az MSZP-ben "Góliát-Ábel és Dávid-Káin" hadakozik egymással, "ha értitek mire gondolok..." - tette hozzá.

A megbeszélésen a tagozat képviselői felvetették, hogy a szocialista pártnak az oktatáspolitika, a vidékpolitika, és a határon túli magyarok helyzetére kellene helyeznie a hangsúlyt, ezeken a területeken lehet "markáns baloldali politikát folytatni".

Most aztán már tényleg

Szekeres Imre szerint még az is fontos, hogy a szegények és gazdagok közötti szakadékot csökkentésék, ("az kevés", kiabált be valaki a hallgatóságból). Egy hozzászóló szerint a pártnak a vidék problémájára kell megoldást találnia, mert anélkül "2006-ban nincs győzelem", egy másik párttag szerint viszont Gyurcsánynak és az MSZP-nek a tanácsadóit kellene lecserélnie. Többen is megállapították, hogy most aztán már tényleg csinálni kellene valamit.