Házidolgozatot írtak a szocialista elnökjelöltek

2004.08.31. 21:05
Hat jelölt indul a teljes megújulást ígérő szocialista párt elnöki pozíciójáért. Az MSZP új vezetőjének már nem elég csak joviálisan mosolyognia a végső győzelemhez: október 15-én több mint hatszáz küldött szavaz az elnökjelöltekről, akiknek az új szabályok szerint programot kellett írniuk, mit tennének, ha őket választanák a leköszönő Kovács László helyére. Az elképzeléseket kedden hozták nyilvánosságra, az Index mindent elolvasott.
Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kedden útjára indította a szocialista párt a tisztújító kongresszusig tartó kampányát. Hat év után, október 15-én távozik a párt elnöki tisztéről Kovács László. Utódlásáért hat jelölt indul. Programjaikat kedden hozta nyilvánosságra a Lendvai vezette jelölést előkészítő bizottság. A jelölteknek az eddig ismertetett elképzeléseiktől függetlenül három oldalban kellett összefoglalniuk, mit tennének a nagyobbik kormánypárt élén.

Hiller István az "Új kapcsolat" című programjában az MSZP egyik legsúlyosabb problémájának tartja, hogy politikusai megszólalásai nem közérthetőek. "A Magyar Szocialista Párt nyelve még mindig unalmas, technokrata, érthetetlen nyelv." - írja. Az MSZP vizuális megjelenése ma inkább hasonlít egy vándorcirkuszéhoz, mint egy professzionális pártéhoz, teszi hozzá Hiller.

Hiller István: Le kell cserélni a székházat is

Hiller István
"Az emberek nyelvén beszéljünk" - javasolja, hozzátéve, a szórólapoktól a pártkiadványokon át a sajtótájékoztatókhoz használt termek berendezéséig sok mindent meg kell változtatni, ki kell cserélni, "a székházat is".

Hiller szerint nem folytatható tovább az a gyakorlat, hogy a párt testületeiben hozott taktikai vagy stratégiai döntések idő előtt kiszivárognak a médiába, "ez mindenféle politika halálát jelenti". "Ha egy testületi döntés megszületik, attól kezdve nincs ki- vagy mellébeszélés. A párt vezető tagjaira vonatkozó szabály a döntés megszületése után: Támogasd, vagy hallgass!" - olvasható a programban. A párt alelnöke úgy fogalmaz: sikeres és stabil kormányzás csak akkor létezik, ha a kormány mellett egy erős, kezdeményező és eleven párt áll.

A szocialista politikus hibának tartja, hogy az MSZP-ben nem elég erős a belső összetartás. "Elég egy akár megalapozatlan ellenzéki támadás, egy légből kapott újsághír, s máris kétkedni kezdünk abban a társunkban, akivel évekig együtt dolgoztunk. Ez óriási támadási felület, ez tarthatatlan!" - vélekedik. Hiller István nyitott, érthető és szerethető pártot szeretne az MSZP-ből faragni. Társadalompolitikai célként a szegénység elleni küzdelmet jelöli meg, ugyanakkor fontosnak tartja a modernizációt is, mindezt úgy, hogy a költségvetés egyensúlyát is megóvják.

"Pártunk, - amely a rendszerváltás korszakának legsikeresebb pártja - népszerűségének mélypontján van. Radikális változásra van szükség. Elnökjelölti programom radikális" - fogalmaz az MSZP alelnöke, aki nem kertel és kijelenti: "A Magyar Szocialista Párt elnöke szeretnék lenni."

Szili Katalin: Nem indokolható a természet kizsákmányolása

Szili Katalin a "Milyen MSZP-t szeretnék?" címet viselő programjában leszögezi, a vadkapitalizmus és a vadszocializmus egyaránt zsákutca: az egyik a szabadság korlátlansága, a másik a szabadság hiánya miatt torzul el. "A szociáldemokrácia baloldalisága mindkét tévutat elkerüli. Baloldalisága miközben mindig konkrét, de arányos is. Az MSZP legyen a mérték pártja - olvasható."

Szili Katalin dolgozata elején a szociáldemokráciát definiálja és úgy véli, "Az MSZP olyan korszerű baloldali néppárt, amelynek ideológiai arculata nem lehet homályos".

Az MSZP elnökhelyettese szerint a párt politikájában "hangsúlyosabbá kell tenni a természethez való tudatos és felelős viszonyt. Semmiféle profitszemponttal, semmiféle növekedési logikával, semmiféle egyéni vagy közösségi érdekkel nem indokolható a természet kizsákmányolása".

A parlament szocialista elnöke szerint tizenöt évvel a rendszerváltás után a mai magyar társadalom helyzetéből az következik, hogy az MSZP-nek követelnie kell: jusson nagyobb szerephez az esélykiegyenlítés! Úgy véli, a párt vitára kész, de párbeszédre is képes minden politikai irányzattal, kivéve a szélsőségeseket, akikkel szemben meg nem alkuvó magatartást kell tanúsítania.

Szili Katalin leszögezi: a kormányzati munka támogatása, politikai befolyásolása és ellenőrzése révén az MSZP-nek 2006-ra vissza kell szereznie a választók többségének bizalmát, s meg kell nyernie a választásokat.

"Se egy hidegen racionális, se egy túlfűtötten emocionális párt nem tudja tartósan megszólítani az embereket. Egy vonzó és győztes pártnak a választók eszét és szívét egyszerre kell megnyernie. Bízzunk az emberekben és szóljunk hozzájuk közérthetően. Hiszem és tudom, hogy az MSZP képes lesz erre." - zárul Szili programja.

Lamperth Mónika: Az MSZP-nek fel kell sorakoznia kormánya mögé

Lamperth Mónika
Lamperth Mónika "Őszintén szólva" című programjában úgy véli, "a mi feladatunk, hogy a meghatározó - és a "zsűri" által elfogadott - forgatókönyvet még hosszú ideig az MSZP írja, hogy 2006-ban újra győzelemre vigyük a baloldalt." "Olyan pártot szeretnék, amelyet lehet szeretni, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Határozott, de nem arrogáns, büszke, de nem magamutogató, hatékony, de nagyon emberi - ilyen pártot szeretnék vezetni, de egyszerű tagként is erre vágyom" - írja Lamperth Mónika.

Mint írja, "nekünk szocialistáknak a létbiztonság, a jogbiztonság és a közbiztonság megteremtésére kell a hangsúlyt helyeznünk. A kongresszus másnapján meg kell kezdenünk a felkészülést a 2006-os kampányra. A siker előfeltétele a jó kormányzás és parlamenti munka a hátralévő 20 hónapban". Szavai szerint az MSZP-nek fel kell sorakoznia kormánya mögé. A közös siker előfeltétele a belső párbeszéd és érdemi egyeztetés az MSZP elnöksége, a frakció és a kormány között.

Lamperth szerint jó kormányzásra épülő ötletes, felszabadult kampányt kell csinálni, amelyben sok támogató aktivista dolgozik, és ez életjeleket mutató MSZP szervezeteket és komoly szervezőmunkát igényel.

"Eddigi életem során már sok támogatás, bizalmat és szeretetet kaptam az MSZP-ben. Most még többet kérek, hiszen csak így lehet vezetőként dolgozni ! De bárhogy alakul is a tisztújítás, én teljes szívemből ennek a pártnak és a magyar baloldalnak a sikeréért fogok dolgozni." - zárul a szocialista belügyminiszter programja.

Toller László: Nem tartozom az egyszerű esetek közé

Ötletességet, öntevékenységet és önbizalmat hirdet Toller László pécsi polgármester, pártelnök-jelölt a tisztújító kongresszusra készült programjának címében. A két oldalas anyag felében Toller saját szerepén elmélkedik, "nem tartozom az egyszerű esetek közé, nehezen bírom a tehetetlenkedést, a kreativitás hiányát, és az eldöntött kérdések utólagos átfogalmazását", állítja magáról a pécsi polgármester, aki azt is bevallja, hogy nehezen viseli a hazugságot.