Jelöltállítási háború az MSZP-ben

2005.09.01. 13:36
Feloszlatás vár a nagykanizsai szocialista szervezetre, mert a jövő évi választásokra nem a Szekeres Imre által favorizált Göndör Istvánt, hanem Fodor Csabát jelölték képviselőnek. A helyiek kitartanak, és állítják, az elmúlt hónapokban az elnökségnek megfelelt Fodor is, csak hivatalos jelöltté válása után emelt kifogást az országos elnökség.

"Az alaszabály sorozatos megszegése miatt nagy valószínűséggel feloszlatják a nagykanizsai szocialista alapszervezetet" - mondta az Indexnek Göndör István szocialista képviselő, akinek újrajelölése miatt kitört a háború az MSZP országos vezetői és a helyi párttagok között. A nagykanizsai MSZP ugyanis nem Göndört, hanem egy ügyvédet, Fodor Csabát indítaná a jövő évi parlamenti választásokon.

Nyomásgyakorlás

Még két jelölttel van gondja az MSZP elnökségnek
A szocialista párt elnöksége kedden újabb két képviselőjelöltről döntött. Alexa György a főváros 25. választókerületében indulhat a parlamenti mandátumért, Békés megyében Karsai József indulása elől gördült el az utolsó akadály is. A kiskunhalasi jelöltről, Zuschlag Jánosról viszont továrra sincs döntés.

Göndör István nem kommentálta azt, hogy információink szerint Szekeres Imre elnökhelyettes a múlt héten azzal fenyegette meg a nagykanizsai MSZP vezetőit, feloszlatják a szervezetet. A múlt heti találkozón csak a legszűkebb pártvezetés, Szekeres Imre, Hiller István és a Zala megyei pártvezetők vettek részt.

A nagykanizsaiak szerint az országos elnökség jogszabályellenesen jár el, amikor ilyen szinten belevatakozik az ő döntésükbe. És szerdai helyi elnökségi ülésükön amellett foglaltak állást, hogy nem hátrálnak meg, hanem kitartanak jelöltjük mellett.

Az MSZP országos vezetői nemrégen még teljesen másképpen nyilatkoztak a jelöltállításban egymással versengő Fodorról és Göndörről. A nagykanizsai szervezet birtokában lévő hangfelvétel szerint Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető néhány hónapja még azt mondta, számukra bármelyik jelölt személye megfelel, és az országos elnökség sem emelt kifogást Fodor ellen egészen addig, ameddig a nagykanizsaiak őt nem jelölték.