Kovács szerint ideális a 2005-ös tisztújítás

2003.10.29. 15:37
Az MSZP semmilyen testülete nem hozott döntést arról, mikor legyen a párt következő tisztújító kongresszusa, az erről szóló hírek csupán találgatások - mondta Kovács László. A szocialisták pártelnöke azokra a lapértesülések reagált, melyek szerint a nagyobbik kormánypárt csak két év múlva foglalkozik majd esetleges személycserékkel, és akkor döntenek majd a 2006-os választások miatt szükséges jelölésekről is. Kovács a cáfolat ellenére elismerte, hogy 2005 tavasza minden szempontból megfelel a személyi döntések meghozatalára. Jánosi György szerint viszont a vezető politikusok a párt feje fölött egyeztek meg a másfél éves változatlanságról.
A szocialista párt semmilyen testülete nem döntött arról, hogy 2005 tavaszán legyen a tisztújító kongresszus, a kérdés a legutóbbi elnökségi ülés napirendjén sem szerepelt - közölte az MSZP elnöke azzal kapcsolatosan, hogy lapértesülések szerint a párt 2005 tavaszán tartja tisztújító kongresszusát. A pártelnök úgy fogalmazott, a következő tisztújítást célszerű összekötni az MSZP miniszterelnök-jelöltjének megválasztásával, erre pedig nem lenne késői időpont 2005 márciusa. Ezzel kapcsolatosan emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Pétert 2001 júniusában választották miniszterelnök-jelöltté.

2005-ben lejár a köztársasági elnök mandátuma

Kovács László kiemelte: 2005-ben lejár a köztársasági elnök mandátuma. "Az MSZP köztársaságielnök-jelöltjét ezt megelőzően 2005 tavaszán célszerű megválasztani. Így lényegében egy kongresszuson lehet megtartani a tisztújítást, a miniszterelnök- és a köztársaságielnök-jelölt megválasztását" - fejtette ki a szocialista párt elnöke. Elmondta azt is, hogy a szocialista párt alapszabálya a választott tisztségviselők és a vezetők mandátumát két évben rögzíti, így a 2003. március végi kongresszustól számított két év múlva kell a tisztújításra sort keríteni.

Jövőre lesz 15

Kovács hozzátette: a jövő év tavaszán kongresszust tart a szocialista párt az európai parlamenti választásokkal összefüggésben. Mint mondta, ezzel a tanácskozással célszerű elindítani a EP-választási kampányt is. Kovács László kitért arra, hogy 2004 októberében ünnepli az MSZP megalakulásának 15. évfordulóját, "de ennek nem feltétlenül egy kongresszuson kell történnie". "Konkrét döntést a kongresszus összehívásáról az alapszabály szerint 90 nappal korábban kell hozni, ennélfogva a tisztújító kongresszus összehívása az illetékes testületek ülésén nem szerepelt" - tette hozzá a szocialista politikus.

Korábban még korábbra akarták

Az MSZP alapszabálya úgy rendelkezik, hogy a kétévente tartandó tisztújító kongresszus összehívásáról az elnökség javaslata alapján az országos választmány dönt. A szocialista párt legutóbb 2003. március 29-30-án tartotta tisztújító kongresszusát. Kovács László pártelnök tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy az MSZP 2004 őszén sorra kerülő kongresszusán már olyan elnökséget kell felállítani, amelyik alkalmas lesz arra, hogy a megújult pártot a 2006-os választáson sikeresen szerepeltesse.

A párt feje fölött

Jánosi György szerdán az MTI-nek adott nyilatkozatában kifogásolta, hogy vezető MSZP-s politikusok "a párt feje fölött" egyeztek meg olyan kérdésekben, amelyekben "nem az elnökség kormányzati részének, hanem a teljes elnökségnek és az országos választmánynak kell döntést hoznia". "Ettől a pillanattól kezdve nekik kell válaszolniuk arra, hogy 2005 tavaszán miért egy csomagban akarják elrendezni a leglényegesebb személyi kérdéseket, bebiztosítva ezzel néhány politikai szereplő hosszú távú személyes jövőjét" - fogalmazott az MSZP országos választmányának elnöke azzal kapcsolatosan, hogy lapértesülések szerint a párt 2005 tavaszán tartja tisztújító kongresszusát.

Nekik kell válaszolni

A választmányi elnök hozzátette: "nekik kell válaszolniuk arra, miért kell ragaszkodniuk 2005 tavaszáig a változatlansághoz, miközben nyár óta a leglényegesebb kérdések és problémák nem igazán oldódtak meg". "Tanulságos, hogy az önmagukat ismét megnevezni nem kívánó kibeszélők kibeszélték azt, amiről megállapodtak, hogy nem beszélik ki" - mondta arra reagálva, hogy lapinformációk szerint Medgyessy Péter miniszterelnök a közelmúltban találkozott az MSZP néhány vezető politikusával, s megállapodtak abban, hogy jövő júniusig megszüntetik a belső kritikák nyilvánosságra hozatalát. Jánosi György hangsúlyozta, számára az a fontos, hogy 2006-ban akár országgyűlési képviselőként, akár egy olyan poszton, "ahol a többség ítélete szerint" a legtöbbet tud segíteni, egy győztes szocialista párt tagja lehessen.