Előrehozta köztársaságvédő nagygyűlését az MSZP

2006.03.21. 11:09
Harcosság és keménység helyett bölcsesség és belátás kell, indokolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden azt, hogy egy nappal előre hozzák az eredetileg április 2-ára tervezett budapesti nagygyűlésüket. Gyurcsány és Orbán ugyanazon a napon fog Szeghalmon kampányolni.
Egy napon kampányol Szeghalmon a két vezér

Egy napon tart kampánygyűlést a Békés megyei Szeghalmon Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. Március 26-án, vasárnap déli 12 órára várják Szeghalmon, a helyi sportcsarnokba a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét. A Fidesz kormányfő-jelöltje a tervek szerint este hét órakor Békés megyei körútját ebben a városban fejezi be.

Az MTI úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnap délelőtt 10.30-kor Békésen, majd 11 óra után pár perccel Mezőberényben találkozik a választópolgárokkal. Orbán Viktor vasárnap délután 15 órakor Orosházán, majd 16 órakor Mezőkovácsházán mond beszédet. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje 17 órakor Gyulára látogat, ahol a vár előtt várja a választókat, majd körútjának következő állomására 18 órakor Békéscsaba. Megyei körútját 19 órakor Szeghalmon fejezi be.

Egészen kedd délelőttig úgy tűnt, egy napon, április 2-án tartja a Fidesz és az MSZP is a Budapestre tervezett nagygyűlésüket. A két nagy párt vezetői leveleztek, üzengettek egymásnak, hogy ki mikor tartsa a rendezvényét, a kis pártok pedig a kezdetektől kezdve aggódtak.

Végül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy döntött, nem a választások előtti utolsó vasárnap, hanem egy nappal korábbra rendeli az utcára a köztársaságért aggódó híveit. Az MSZP-s nagygyűlés helyszíne nem változott, az Andrássy úton - a Kodály körönd és a Hősök tere közötti szakaszon - tartják a rendezvényt.

Nem volt bölcs döntés a Fidesz részéről, hogy ugyanarra a napra hívta támogatóit, mint amelyikre az MSZP is, mondta Gyurcsány kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. "Annak ellenére, hogy ma már teljesen egyértelmű, a szocialisták korábban bejelentették a rendezvényt, nem árulkodott eleganciáról, hogy a Fidesz elnöke lényegében megfontolás nélkül, a szocialistáknak szóló ellenjavaslattal elutasította Hiller István kérdését" - fogalmazott a miniszterelnök.

#alt#
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Okos enged, idézte Gyurcsány a blogján olvasható hozzászólásokat, majd hozzátette, a mohácsi és esztergomi ellentüntetők szervezéséből érteni kell, hogy "a jobboldal egy kisebbségében ott van egy veszélyes indulat, ha pedig ott van, akkor ettől óvni kell a várost és azt a többséget, amelyik otthon tölti a hétvégét."

Gyurcsány szólt előbb

Gyurcsány Ferenc szombaton, Miskolcon szólította fel azokat, akik "nyugalomban szeretnének élni", hogy vegyenek részt a rendezvényen. "... április másodikára Budapestre hívom a köztársaság valamennyi barátját, legyen baloldali, vagy legyen másképp gondolkodó, de egy dologban egyetért velünk, abban, hogy Magyarországon ma a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot, a szabadságot, a becsületet, és a tisztességet a baloldalnak lesz dolga megvédeni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Orbán a béke és egyetértés mellett áll ki

Orbán a Fidesz vasárnapi választási kongresszusán jelentette ki, hogy "az egykori pártmunkásokból verbuválódott pénzügyi spekulánsok politikai és gazdasági hatalmuk megtartása érdekében fenyegetik és megfélemlítik a kormányváltást akaró embereket". "Mindenki, aki tud, legyen ott a Kossuth téren, hogy kiálljunk a béke, az egyetértés és a jóakarat értékei mellett" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, legyen április 2-a a magyar szolidaritás napja.

Hiller kért

Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn arra kérte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy a Fidesz április 2-ára tervezett budapesti nagygyűlését egy nappal előbb rendezzék meg. "Az elemi udvariasság, a felelősségérzet és a józanész nevében arra kérjük a Fideszt, hogy legyen szíves tegye meg, és megrendezendő összejövetelét egy nappal előbb rendezze meg" - fogalmazott a pártelnök.

Orbán reagált

Orbán este, a kormányfőnek írt levelében reagált, Orbán levelében üdvözölte, hogy immár az MSZP is utcai tömegrendezvényként értékeli a demokráciát. "Pozitívumként értékeljük, hogy Ön és pártja immár osztja a mi álláspontunkat, mely szerint a politikának az emberek között van a helye, s az embereket be kell vonni a közéletbe" - írta levelében

Levele végén Orbán a kezdeményezést magához regadva az időpontváltoztatást kezdeményező MSZP-t kéri arra, hogy saját rendezvényét inkább délelőtt tartsa meg, mivel a Fidesz délután 2-kor rendezi saját tömeggyűlését a Kossuth téren.

Négy éve

Négy évvel ezelőtt a kormányzó Fidesz hatalmas gyűlést szervezett a két forduló között, hasonlóan a szombati kongresszushoz több hírességet felvonultatva. (Tőkés László református püspök, Gergely István csíksomlyói plébános, Egerszegi Krisztina úszó, Kovács István ökölvívó, Csukás István író, Cseh Tamás énekes, Grosics Gyula, Bálint Antónia, Kovács P. József és Tolcsvay Béla).

Az esemény után a résztvevők számáról támadt vita, a Fidesz 1,5-2 millió embert számolt, a rendőrség nem mondott semmit, majd 1,5 millióra tippelt, miközben Demszky Gábor a közterület-fenntartók négyzetméterre pontos adatait lóbálva 300-400 ezret becsült. Az MSZP és az SZDSZ eleinte furcsa formáját választotta a választói figyelem fenttartásának: Kovács László és Kuncze Gábor pártelnök a Gerbeaud cukrászdába hívott össze híres embereket, hogy találkozzanak Medgyessy Péterrel. A beszélgetésen a többi között részt vett Kosáry Domokos történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Pomogáts Béla, az Írószövetség elnöke, Jancsó Miklós filmrendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Petrovics Emil zeneszerző és Medgyessy Péter.

Majd egy héttel később a Városligetben, a kampánycsend előtt tartott "kormányváltó kampányfesztivált" az SZDSZ és az MSZP, amit Medgyessy Péter a "sokan vagyunk, és elegünk van" mondattal nyitott. Idén mindkét párt részéről látványos tömegrendezvényre lehet számítani, hírességparádéra, és a választások előszeleként a résztvevőszámlálás körüli feszült izgalomra.