Gyurcsány: Tegnap győztünk, a jövő héten nyerünk

2006.04.10. 17:31
Az MSZP és az SZDSZ a Belvárosban tartotta a második forduló előtti kampánynyitóját. Egy férfi a háztetőn letolt nadrágjával keltett feltünést.

Körülbelül négyezren gyülekeztek hétfőn délután a belvárosi Batthyány örökmécsesnél, ahova az MSZP szervezett választási gyűlést.

Letolt nadrág, középső ujj

Nézze meg a képeket!

Az SZDSZ-es és MSZP-s szimpatizánsokból álló közönség a jelentős csúszással kezdődő műsor kezdetéig sem unatkozott, egy fiatal ugyanis a színpad mögötti lakóház tetejé a mellvédre mászott, és a térnek hátat fordítva letolta a nadrágját, aztán a középső ujjával többször is beintett, továbbá vadul fotózott. A téren gyülekezők őt nézték, a szónokok pedig csak arra vártak, hogy lehozzák onnan.

Miután a férfi lemászott a háztetőről, Hiller István termett a színpadon. A pártelnök köszönetet mondott azoknak, akik vasárnap rájuk szavaztak. "Azt üzentétek, hogy csináljátok meg a második Gyurcsány-kormányt" - értékelte az eredményt Hiller, aki szerint kettős győzelem született, mert az MSZP egyrészt legyőzte a Fideszt, másrészt az SZDSZ bővítette támogatottságát.

Előállították a fiatalt

A fiatalembert az V. kerületi rendőrkapitányságon előállították, mondta az Indexnek Schőn Péter szóvivő. A rendőrség közerkölcs megsértése miatt indít ellene eljárást, de beszélgetésünk időpontjában a szóvivő még nem tudta megmondani, mivel magyarázta a férfiú tettét.

Hiller elmondta azt is, hogy tagadásból és nemekből nem épül ország, "fekete plakátokból, szürke plakátokból nem lehet hazát építeni". - Egy gyarapodó és erős köztársaság nem hagyja, hogy depresszióssá tegyék, mondta. Az MSZP elnöke felvetette, hogy ha valóban 3,2 milliónyian írták a Fidesz programját, akkor hol az az egymillió, aki vasárnap nem a Fideszre szavazott. Talán éppen azért tüntek el, mert beszélt velük, adott egy lehetséges magyarázatot, amelyet nevetve fogadott a hallgatóság.

Sokan, elegen

"Sokan voltunk és elegen leszünk" - kezdte beszédét az SZDSZ elnöke, akit sűrűn megtapsoltak, poénjain nevettek. Azt hallottam, mondta Kuncze, hogy voltak olyanok, akik megosztották a szavazatukat, és listán az SZDSZ-re szavaztak. "Azt kérem tőlük, hogy maradjanak is itt, a liberálisoknál" - mondta.

Kuncze szerint nagyobb felelősséggel folytatni kell azt, amit elkezdtek négy éve. A populizmusnak nincs most itt az ideje, az igazi tét, hogy elindítják-e az országot egy fejlődési pályán, lesz-e új Magyarország, fejtegette. Beszéde közben Kovács Pisti üdvözletét küldte mindenkinek. Arra a nézőtérről érkező kérdésre, hogy "Hol a Pisti?", azt mondta, továbbra sem mondjuk meg.

Nem kockáztathatnak

Felszólította, hogy el kell menni szavazni, mert a négy évvel ezelőtti "lazaságot nem engedhetjük meg magunknak, nem kockáztathatunk". "Húzzunk bele" - skandálta a tömeg, amire egyetértőleg azt mondta, "a végén pedig húzzuk be az ikszet".

"Tegnap győztünk, a jövő héten nyerni fogunk" - kezdte beszédét a kormányfő, aki a szabadság, a demokrácia, egy emelkedő ország, valamint a remény koalíciójának nevezte a kormánykoalíciót. Gyurcsány szerint a remény koalíciója azt jelenti, hogy lehet normálisan és nyugodtan élni Magyarországon, jó és egyre jobb magyarnak lenni.

A miniszterelnök úgy vélte, Magyarországnak a nemzeti progresszió gyökerére van szüksége, hogy az európai haladás és a modern Magyarországot teremtsék meg. Azt mondta - "meg kell védenünk a szabad gondolkodást és a szabad akaratot", és "meg akarjuk védeni a nyugdíjrendszerünket, a családok támogatását és az útépítést". A kormányfő biztos benne, hogy tizenhárom nap múlva "nemcsak győzni, hanem nyerni is fogunk", majd azt mondta, "nemcsak mi, hanem egész Magyarország is". "Belehúzunk, megcsináljuk!" - zárta beszédét a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Szónoklata végén cseperegni kezdett az eső, a közönség hazaindult.

Az MSZP rendezvényén megjelent Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Veres János, Teleki László, sok az SZDSZ-es is, Gusztos Péter és John Emese is feltűnt.

Az MSZP-vel egy időben a Fidesz is választási gyűlést tartott. A fideszesek a budai Várban gyülekeztek.