Unják a dilettantizmust a baloldali tőkések

2004.02.10. 08:30
Úgy tűnik, újabb alakzatok jelennek meg a hazai politikai geometriában: befolyásos, gazdag üzletemberekből álló "baloldali körök" szerveződnek az MSZP körül. Az Index információi szerint még februárban nyilvánosság elé lépnek az új szoci tőkések, akik "unják a kormány gazdaságpolitikai dilettantizmusát", és változást sürgetnek. A szervezkedés összefüggésben lehet azzal a "pártfoglalási" jelenséggel is, amelyre az utóbbi hetekben lett figyelmes az MSZP belső közvéleménye: a megyei szervezetekben váratlanul feltűnt, hirtelen pártkarriert befutó káderek közel állhatnak az elégedetlen szocialista vállakozókhoz.
Az MSZP hovatovább áttekinthetetlen belső viszonyait jól jellemzi, hogy a párt vezető politikusai egyelőre még nevet sem találnak annak a lobbycsoportnak, amely a vidéki szervezetekben nemrég feltűnt, egyelőre csak "újakként" emlegetett ambiciózus káderek mögött áll. A több megyei szervezetben gyors és észrevétlen karriert befutó vállalkozókra a vasi fantomtagbortány kipattanása után terelődött a figyelem.

Budapestre rendelték őket

December óta nem hivatalos vizsgálódások sora zajlott az MSZP-ben. Úgy tudjuk, hogy a párthierarchiában dinamikusan nyomuló karrierszocialisták mögött többen Leisztinger Tamást, a nyilvánosság elől eddig rejtőzködő milliárdost, az Arago Rt. tőzsdezsonglőr vezérét sejtik. A "régiek", azaz a hagyományos pártelit által nagyszabású pártfoglalási akcióval gyanúsított milliárdost magát is megkeresték a vizsgálódók és arról kérdezték, lehet-e köze a megyei erőviszonyokat megváltoztató személyi ügyekhez. Információink szerint Budapestre rendelték a nemrégiben vasi alelnökké választott Tóth Csabát, akit Szombathelyen Leisztinger emberének tekintenek, akárcsak a hajdú-bihari MSZP-elnököt, Oláh Lajost, aki a kiterjedt cégbirodalmat működtető milliárdos vállalkozásaiban volt vezető. A milliárdost gyakran emlegetik a feltörekvő szoci ifjak mentorként, annál is inkább, mert barátnője, Tüttő Katalin a FIBISZ alelnöke.

MSZP-részvények

A jobboldali sajtóban korábban MSZP-közeli vállalkozóként, sőt Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadójaként emlegetett Leisztingerről az utóbbi hónapokban széles körben elterjedt, hogy az üzlet mellett "MSZP-részvények" bevásárlásával is foglalkozik. Talán nem alaptalan az MSZP-s vezetők aggodalma, hiszen Leisztinger üzleti sikerei mutatják, hogy nagyon is ért beszivárgó taktikához: a Forrás Rt. vagy a Pick hoppon maradt volt tulajdonosai talán ma sem értik, hogyan szabadították meg őket jól jövedelmező részvényeiktől.

A szenvedélyes sakkozó hírében álló (egyébként sakkszövetségi elnök), mindössze harmincöt éves, harmincötmilliárd forintnyi vagyont birtokló Leisztinger szocialista kötődései csak politikai és nagyvállalkozói körökben ismertek, viszont az egészen biztosan tudható, hogy nem ápolt jó viszonyt az előző kormányzattal. A BÁV Rt. elhalászásával sikerült összerúgnia a port az Orbán-kormány gazdaságpolitikájában kulcsszerepet játszó MFB-vel, amely azonban az Arago "koncentrált" APEH-vizsgálatai után mégis felvásárolhatta a bizományi céget Leisztingeréktől - ráadásul az általuk kért 3,2 helyett 2,5 milliárdért. A Fidesz-kormányzás ideje alatt Leisztinger önkéntes száműzetésbe vonult, a ciklus jórészét külföldön töltötte, rossz nyelvek szerint egy újabb Postabank-ügytől, "koncepciós" eljárástól tartott. Cége, az Arago Befektetési Holding Rt. azonban aktív maradt, és éppen 2000-ben szerezte meg az ellenőrzést a Pick Rt. felett. A kormányváltás után a Forrás Rt. felé fordult az Arago figyelme: alig másfél milliárdos befektetéssel sikerült bekebeleznie a több mint tízmilliárdos készpénzállománnyal rendelkező, állami pénzekből fölhízlalt vagyonkezelő céget.

Megunták a vonalvezetést

Leisztinger köre és még néhány, ismert céget vezető vagy tulajdonló nagyvállalkozó alkotja azt a csoportot, amely - ahogy az egyelőre nevük elhallgatását kérő szervezők nyilatkoztak az Indexnek - a Fidesz holdudvarában létrejött civil polgári körökhöz hasonlóan akar megjelenni az MSZP mellett. Az Index informátora szerint a számottevő üzleti potenciállal rendelkező társaság a kormány határozatlan gazdaságpolitikája miatt 2003-ban kezdett csoportba szerveződni. Az egyik üzletember szerint "megunták a kormány határozatlan vonalvezetését", valamint azt, hogy a szocialista politikusok nem hallgattak kritikájukra. A polgári körökkel ellentétben itt nem tömegmozgalom szervezéséről van szó, épp ellenkezőleg: a szervezők szerint körülbelül ezer embert képesek mozgósítani, de ezek többsége gazdaságilag igen nagy befolyással rendelkező, vagyonos üzletember.

Akad egy-két tehetősebb

A baloldali tőkések közül néhányan már korábban is konfrontálódtak a szocialisták befolyásos gazdaságirányítóival, ezért állításuk szerint tartanak attól, hogy különvéleményük miatt "hajtóvadászat" indulhat ellenük. Decemberben egy, a Népszabadságnak adott interjúban Horn Gyula azt mondta, nem hallott még az önszerveződő üzletemberekről. "Lehet, hogy akad egy-két tehetősebb ember, aki úgy gondolja, a szociknál a helye, de biztos vagyok abban, hogy mindez nem ölt tömegméreteket" - vélekedett Horn.

A párt felső vezetését alkotó politikusgárda saját megosztottsága ellenére sem lát szövetségest a kívülről jött, fiatal vállalkozókban. A neofita vállalkozók az Index információi szerint főként a belső reformjavaslatokkal előálló, szombaton Győr-Soproni megyei elnökké választott Gyurcsány Ferenc sportminisztert tekintik számukra elfogadható kormánytagnak. Az üzletemberek szerint ugyanis Gyurcsány, aki miniszteri kinevezéséig maga is milliárdos cégek tulajdonosa volt, "túl ideologikusan ugyan, de hasonló nézeteket vall", mint a gazdaságirányítással elégedetlenkedők.

Gyurcsány viszont nem tart kapcsolatot az újhullámosokkal, sőt érezhetően idegenkedik tőlük, egyik informátorunk szerint még Kovács Lászlóval is jobban szót ért, mint az újakkal, pedig jól tudja, hogy a pártelnök "akár egy kanál vízben megfojtaná".