Versenytársat kap a veszteséges MTI

2004.04.26. 08:56
Egy új hírügynökség jelenik meg a magyar médiapiacon. A stábot jórészt a távirati irodával nemrég szerződést bontó RTL Klub munkatársai alkotják, de a hírek szerint a veszteséges MTI-től is számítanak munkatársakra. Közben a Magyar Rádió is szerződésbontást kezdeményezett.
Új hírszolgáltató jelenik meg a magyar médiapiacon - értesült a Világgazdaság. A társaságot Független Hírügynökség Kft. néven április 5-én jegyezte be a cégbíróság. A szolgáltató stábját főként - a Magyar Távirati Irodával (MTI) nemrég szerződésbontást kezdeményező - RTL Klub munkatársai alkotják.

Az RTL és a szolgáltató közötti további együttműködést jelzi az is, hogy a piacvezető csatorna internetes oldala már jelenleg is több hírforrás esetén hivatkozik az ügynökségre. A Világgazdaság információi szerint az RTL klubos stáb mellett az új ügynökség MTI-munkatárssal is erősít.

Pedig csökkentett az MTI

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója az MTI-vel való szerződésbontás-kezdeményezéssel kapcsolatban jelezte: a nemzeti hírügynökség csökkentett ajánlattal állt elő nemrégiben, az ebben foglaltak azonban még nem közelítik meg az RTL Klub korábbi ajánlatát.

Az MTI-től eközben több meghatározó munkatárs is távozott, miután a nemzeti hírszolgáltató elnökének április 19-i közleménye szerint 80 munkahely szűnik meg az év közepéig, a takarékossági program keretében pedig megbízási és vállalkozói szerződések felbontására is sor kerül.

Az MTI pénzügyi helyzetén tovább ronthat, ha az ugyancsak szerződésbontást kezdeményező Magyar Rádió Rt. is végérvényesen úgy döntene, hogy nincs szükséges tovább az MTI-hírekre. Lapinformációk szerint a több éve veszteséges hírszolgáltatónak mintegy 400 millió forintot kellene ebben az évben is megspórolnia, ha nullszaldós akar maradni az év végére.

A TV2 korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az MTI-nek fizetett évi százmilliós hírszolgáltatói díjból 20-30 saját riportert tudnak alkalmazni.