Az MTV nem közvetít több focimeccset

2003.09.18. 17:08
A köztévé kuratóriumi elnökségének csütörtöki ülésén válságtervet fogadtak el arra az esetre, ha az MTV nem kapna további 6-7 milliárdos költségvetési támogatást. Az MTV vezetősége az általa válságosnak ítélt helyzetben azonnali hatállyal egyhangúlag felmondta a magyar futballközvetítéseket, amelyek jogdíjaiért közel félmilliárd forintot kellene fizetni a Ligának. A takarékossági intézkedések jegyében átalakítják a magas nézettségű, de drága szombat esti kabaréjellegű műsorokat.
Az MTV kuratóriumi elnöksége csütörtökön egyhangúlag úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a hazai futballközvetítések jogdíjait - jelentette ki az Index kérdésére Kerekes Pál, a testület MDF-es tagja.

Még 6-7 milliárdot kérnek

A kuratórium által elrendelt nagyszabású takarékossági intézkedések egy válságtervbe illeszkednek. A tervezetet arra az esetre fogadták el, ha a nehéz helyzetbe került köztévé az idén nem részesül további költségvetési szubvencióban. A kuratórium már korábbi ülésein is megfogalmazta azt az álláspontját, hogy 6-7 milliárd forintos kiegészítő állami támogatás nélkül nem folytatható a jelenlegi szinten sem az MTV működtetése.

Csak közszolgálatilag

Barátságtalanság
Nyolchónapnyi előkészítő munka után barátságtalan gesztus, hogy a kuratórium lesöpörte a tervezetet, mondta az Indexnek Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke. Bár a kormányzat korábban úgy nyilatkozott, hogy három év alatt szeretne kivonulni a professzionális futballból, most úgy tűnik, hogy ez azonnali hatállyal bekövetkezik - vélekedett az elnök. Szieben elmondta, hogy a Liga a következő napokban alakítja ki álláspontját, és még szeretne tárgyalni az MTV vezetésével is.
Az ülésen jelen volt Vitray Tamás, az MTV sportfőszerkesztője is, aki információink szerint nettó 450 milliós közvetítési díjra vonatkozó igényt jelentett be. A kuratórium tagjai azonban pártállásra való tekintet nélkül úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak finanszírozni a magyar profi labdarúgást, mert ez nem a köztévé feladata lenne. Kozák Márton, az SZDSZ delegáltja elmondta: a futball ligán múlik, hogy a megegyezésig lesz-e közvetítés, addig az MTV kizárólag közszolgálati módon, ingyen hajlandó a meccsekről közvetíteni. Az elnökség javaslata szerint a ligának tendert kellene kiírnia a piaci szereplők számára a közvetítési jogokra. A tender tisztázhatná, hogy mennyi a valós piaci értéke a hazai foci közvetítéseknek.

Hadüzenet

A takarékossági intézkedések sorában újratárgyalja a kuratórium az MTV kabaréjellegű műsorait is. A változások négy műsort érintenek, köztük az Új Szeszélyes Évszakokat és a Szatelitet. A kuratórium elismerte, hogy a főként szombaton jelentkező műsorok nagy nézettséget hoztak, ám a jelenlegi költségvetési feltételek mellett nem finanszírozhatóak. A kuratórium nem csak a fociligának, hanem az Antenna Hungáriának is hadat üzent. A köztévé vezető testületében kialakult álláspont szerint tarthatatlan, hogy a köztévé kétszer annyit fizet a műsorszórásért, mint a két kereskedelmi televízió együtt véve.