Vizsgálat indul az MTV népszavazási műsora miatt

2004.12.07. 07:04
A köztévé kuratóriumi elnöksége várhatóan megvizsgálja a Magyar Televízió vasárnap esti népszavazási közvetítését, miután Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott, a köztévé közszolgálatiságból megbukott. Kuncze a Népszabadságnak nyilatkozva kifogásolta, hogy az MTV csak este fél tíztől foglalkozott a vasárnapi népszavazás eredményeivel.

"A Magyar Televízió közszolgálatisgából megbukott vasárnap" - mondta hétfőn a parlamentben Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök, aki a Népszabadságnak azzal indokolta kijelentését, hogy az MTV a vasárnapi népszavazáson este hét és fél tíz között egyáltalán nem foglalkozott a szavazás eredményének alakulásával, holott a pártelnök szerint ilyenkor a friss tájékoztatás a feladata. A köztévé vasárnap este Lagzi Lajcsi szórakoztató műsorát sugározta, a műsor szünetében bejelentkezett Friderikusz Sándor a választási központból, és ekkor jelentkezett be először Hajós András mint a választási műsor parodistája.

Kuncze héttől várt volna tudósítást

Kuncze azt tartotta volna elfogadhatónak, ha az MTV este hét órától, azaz az urnazárástól nyomon követi az eredmények alakulását. A Népszabadság beszámolója szerint az ugyancsak közszolgálati Duna tv az eredmények ötvenszázalékos feldolgozottságánál, fél kilenctől tudósított a referendumról, a TV2 a Naplóban este héttől, az RTL Klub a Termnátor 3-at szakította félbe, amikor bizonyossá vált, hogy eredménytelen lesz a népszavazás.

Az MTV a 21:40-kor kezdődő, A szólás szabadsága című műsorban igyekezett megoldani a tájékoztatást. Rudi Zoltán tévéelnök nem kívánt nyilatkozni a Népszabadságnak, maga helyett Nika György hírigazgató magyarázkodott a. Nika arra fogta a fiaskót, hogy a választási szervek jóval későbbi eredményt valószínűsíttek, ezért tűnt jó megoldásnak Friderikusz háromnegyed tíz előtt kezdődő műsora, amelybe ekkora hívták be a vendégeket.

Hogyan került a műsorba Hajós?

Nika emlékeztetett rá, hogy két este főműsoridőben közvetítettek vitát, vasárnap pedig rendre beszámoltak a részvételi arányról. Nika ugyanakkor tájékozódni akar Friderikusztól, hogyan kerülhetett a műsorba Hajós, és miért foglalkozott mással is az adás.

Friderikusz a lapnak elmondta: miután a tévé vezetése nem akart külön választási műsort, az ő ötlete volt, hogy a műsora különkiadássá alakuljon. Hajós szereplése az ő ötlete volt, és szerinte legfeljebb esztétikai vitát válthat ki, nem politikait. Azt a jogot fenntartja magának, hogy interjút készítsen Oliver Stone-nal, aki Budapesten van.

A kuratórium vizsgálódik

A népszavazási estével az MTV Kuratórium elnöksége is foglalkozik. Az MDF-es kurátorok vizsgálatot sürgetnek. Peták István szerint meg kell nézni, hogy betartotta-e a közszolgálati szabályzatot a televízió. Külön ügynek tartja Hajós szerepeltetését. Az SZDSZ-es kurátor is arra kíváncsi, hogy a tévé miért nem foglalkozott kellő módon a népszavazással. Kozák Márton emlékeztetett arra, hogy a két főműsoridős vitát Kuncze, illetve a határon túli magyarok kezdeményezték.