Gyurcsány szerint a sajtó is felelős a karikatúraügyben

2006.02.06. 13:07
Bocsánatot nem kért, de a sajtó felelősségét is felvetette a Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák ügyében Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök Sólyom László államfő álláspontjával azonosul.

Nem sérthet másokat a sajtószabadság gyakorlása, jelentette ki hétői sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint a sajtószabadság nem terjedhet tovább mások valláshoz, nemzeti hovatartozáshoz, politikai meggyőződéshez fűződő személyiségi jogainál.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel közös sajtótájékoztatóján Gyurcsány kifejtette, hogy mélyen egyetért a kérdésben Berlinben megnyilatkozó Sólyom Lászlóval, aki szintén az egyéni érzékenységeket nevezte a szólássazbadság határának.

Az államfő úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság mellett ki kell tartani, másrészt a szabadság magában foglalja a felelősséget, de a felelősség nevében nem szabad korlátozni az alapjogokat, ezek korlátozása a terrorizmus elleni harcra hivatkozva sem megengedett.

"Azt hiszem, hogy miközben valamennyi közszereplőnek és köztényezőnek van egy magánfelelőssége - ez igaz a lapokra is - valamennyi közszereplőnek van feladata a közfelelősségből való osztozásban. Az lenne a jó, hogy ha ezt sikeresen tudnánk összeegyeztetni valamennyien" - mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök nem kért bocsánatot a magyar lapokban is megjelent karikatúrák miatt.