Tisztújítás előtt az MVSZ

2000.05.24. 16:50
A Magyarok Világszövetsége Kongresszusának nyitóbeszédei és zárónyilatkozata is tartalmaz radikális kijelentéseket: Csoóri Sándor leköszönő MVSZ-elnök nyitóbeszédében jellem- és erkölcshiányosnak nevezte a számítástechnika használóit, a zárónyilatkozat szerint az MVSZ kétkamarás magyar parlamentet és külhoni állampolgárságot szeretne. A szerdán kezdődő tiszújító közgyűlés feladata a zárónyilatkozatnak megfelelő elnököt választani. A tisztségre kilencen pályáznak.
Csoóri Sándor távozik posztjáról
Pénteken döntenek utódjáról
Miután vasárnap elkezdődött, és kedden zárónyilatkozat elfogadásával véget ért a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) Kongresszusa, szerdán kezdődik az MVSZ tisztújító közgyűlése. A szövetség jelenlegi elnöke, Csoóri Sándor távozik posztjáról, a kilenc jelölt közül pénteken választanak új elnököt. Csütörtökön aválasztják meg a régiók új elnökeit és vezető testületeit, szerdán a közgyűlés résztvevői a régióelnökök beszámolóját hallgathatták meg. Minden egyes régiót száz-száz küldött képvisel, rajtukon kívül az elnökségi tagok is szavazati joggal rendelkeznek.

Az MVSZ elnöki tisztségére pályáznak: Boross Péter volt kormányfő; G. Nagyné Maczó Ágnes, az Országgyűlés korábbi alelnöke, jelenleg Üröm község polgármestere; Pongrátz Gergely, az 56-os Magyarok Világszövetségének elnöke; Kurucz Gyula, az anyaországi régió elnöke; Szakály Sándor, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója; Székelyhidi Ágoston, az Erdélyi Szövetség elnöke, a Magyar Demokrata Fórum Országos Választmánya elnöke; Hegedűs Loránt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke; Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnökhelyettese; Duray Miklós szlovákiai politikus. A nagy hiányzó Tőkés László, nagyváradi püspök, akit jelölt ugyan a Magyarok Világszövetsége horvátországi országos tanácsa, de a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke nem él a lehetőséggel.

Az MVSZ szervezeti felépítése

Az MVSZ a központi testülete mellett három régióra felosztva fejti ki tevékenységét. Ezek a régiók: Anyaországi régió elnöke Kurucz Gyula, 232 tagszervezet, 2967 egyéni tag; Kárpát-medencei régió elnöke Dobos László, 7 országban 102 tagszervezet, 599 egyéni tag; Nyugati régió elnöke Bihari Szabolcs, 44 országban 192 tagszervezet, 333 egyéni tag.

A zárónyilatkozat, melynek elfogadásával ért véget kedden a MVSZ-kongresszus, irányadó és meghatározó dokumentum lesz a jövőbeli elnök részére. A dokumentum radikálisnak nevezhető gondolatokat is tartalmaz: meg kell teremteni a külhoni állampolgárság intézményét, az Országgyűlésnek pedig kétkamarás törvényhozó testületként kell működnie, melyben képviselve lennének a határon túli magyar közösségek is. A kétkamarás parlamentról szólva Tőkés László nagyváradi püspök a Magyar Országgyűlés felsőházában szeretne látni a határon túli magyarok és az egyházak képviselőit is.

A kormány által elképzelt és a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) bizottságaiban kidolgozott státusztörvényben nincs szó sem határon túli magyar képviseletes kétkamarás parlamentről, sem ,,külhoni állampolgárságról". A státusztörvény várhatóan június 30-án kerül a kormány elé, elképzelések szerint még ebben az évben elfogadják. A státusztörvény egy határon túli magyar jogállást biztosítana, ezt egy magyar állam által kibocsátott okirat tanúsítaná. Ezzel együtt oktatási, kulturális és egészségügyi támogatások járnának. Ideiglenes munkavállalási engedély biztosításáról, egészségügyi és szociális ellátásról is beszél a törvénytervezet.

A miniszterelnöknek is határozott elképzelése van az MVSZ jövőbeni elnökéről
Orbán Viktor miniszterelnöknek is határozott elképzelése van az MVSZ jövőbeni elnökéről. A kongresszuson tartott beszédében a kormányfő kifejtette, hogy olyan elnököt és vezetőket kellene választani az MVSZ élére, akik alkalmasak a kormánnyal való együttműködésre. Orbán Viktor szerint a határon túli magyar kérdés kulcsa a ,,határrevízió nélküli nemzeti egyesülés".

A leköszönő elnök, Csoóri Sándor kongresszusi nyitóbeszédében úgy vélte, hogy az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amelyek a világszövetség menedzser típusú vezetését szorgalmazták a karizmatikus személyiségekkel szemben. Csoóri Sándor ezekre válaszolva kijelentette: "Szándékaikban a világmegváltó mohóságot láttam". Internetes közösségekben nagyobb port kavart az a kijelentés, miszerint ,,a számítógépes varázslás, a technikai bravúrok híveit nem kívánom követni, mert látom mögöttük a mohóságot, a jellem- és az erkölcsi tartás hiányát". A tisztújító közgyűlésen jelen lévő Csoóri Sándort sajnos nem sikerült megszólaltani.