Megszüntették a nyomozást a Nádor 95-ügyben

2005.03.02. 19:40
A Fővárosi Főügyészség megszüntette a mobiltelefon-lehallgatók miatt, vagyis az úgynevezett Nádor 95 ügyben indított nyomozást. A TV2 Tények című műsora úgy értesült, az ügyészség szerint szabályos volt a lehallgató berendezések beszerzése.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottság ismeretlen tettes ellen, csalás és csempészet miatt tett feljelentése 1998. október 29-én érkezett a rendőrségre - mondta az MTI-nek az ügyet jól ismerő, magát megnevezni nem kívánó személy.

Eszerint a feljelentés tárgya, hogy a Nádor 95 Rt., - amelynek Szász András volt az ügyvezetője - vállalta még a Horn-kormány idején, hogy beszerzi a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat részére a mobiltelefonok lehallgatására alkalmas műszaki eszközöket, az orosz államadósság terhére.

Az ügylet lebonyolítására 33 millió dollár értékben kötöttek kölcsönszerződést, amelynek jelentős részét fel is vette a cég. A műszaki eszközöket 1996-ban és 1997-ben hozta be az országba a Nádor 95 Rt. Az Orbán-kormány azonban ezt drágállta, ezért felmondta a szerződést, majd az ügyletet az Nemzetbiztonsági Bizottsága és a rendőrség is vizsgálni kezdte. A rendőrség 2002 áprilisában adott ki elfogatóparancsot Szász András ellen.

Most a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást, mert csempészetben nem bizonyítható bűncselekmény elkövetése, csalás pedig nem történt. Az ügy részletei államtitkot képeznek, miután a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat elrendelte az ügy iratainak titkosítását, mert a beszerzett eszközök árából és egyéb jellemzőiből következtetni lehetne a paraméterekre.

Mivel a nyomozást megszüntető határozat is tartalmaz államtitkot, ezért az érintetteknek vállalniuk kellett, hogy a határozat őrzéséről gondoskodnak. Ezt Szász András nem tudta vállalni, így ő ügyvédje társaságában a közelmúltban megtekintette a megszüntető határozatot és kézjegyével látta el. Ezt Bárándy György, Szász András jogi képviselője is megerősítette az MTI-nek szerda este.