Draskovics is elment a nagycsécsi temetésre

2008.11.10. 17:23
Eltemették azt a 43 éves férfit és 40 éves nőt, akiket ismeretlenek múlt hétfőn gyilkoltak meg Nagycsécsen. Feltehetően azért lőttek rájuk, mert cigányok voltak.

Nagyon erős rendőri készültség mellett hétfőn eltemették Nagycsécsen a múlt hétfői gyilkosságok áldozatait. Múlt héten két cigányok lakta házra is Molotov-koktélt dobtak a településen. Az egyik házba puskával belőve meggyilkoltak egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt. Erős a gyanú, hogy csupán azért ölték meg a ház lakóit, mert cigányok voltak. A tettesek egyelőre ismeretlenek, a nyomravezetőnek tízmillió forintot ígért a rendőrség.

draskovics

A temetésen 300 ember vett részt, köztük volt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is. A miniszter a szertartás után azt mondta, hogy fontosnak tartotta, hogy ott legyen a temetésen, mert meg kell mutatni, hogy a "sunyi, gyáva bűncselekmény" áldozatává vált emberek számíthatnak a társadalmi szolidaritásra. "Minden erővel kézre kell keríteni az elkövetőket" - tette hozzá.

A szertartást vezető  Varga Bertalan római katolikus esperes így fogalmazott: "Egyedül Isten veheti el az életet, amit ő adott, és ehhez senki másnak nincs joga. A két ravatal mutatja, a gyűlölet az, ami gyilkol. Isten előtt mindenki egyenlő, legyen bármilyen származású."

nagycsecse

A temetésen részt vett még Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői, Gulyás Ottó, a település független polgármestere és több környékbeli és megyei cigány kisebbségi önkormányzati vezető is.

Kolompár Orbán azt mondta, hogy az OCÖ és a magyarországi cigányság fekete betűvel írja be naptárába november 3-át, amikor két ember értelmetlen erőszak áldozata lett. Kolompár bízik abban, hogy a rendőrség a lehető legrövidebb idő alatt elfogja a gyilkosokat, mert "amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, egyetlen roma sem lehet biztonságban".