Az MSZP feloszlatta saját nagykanizsai szervezetét

2005.09.05. 21:40
Fodor Csaba nem lesz a Magyar Szocialista Párt nagykanizsai képviselőjelöltje, mert az MSZP etikai bizottsága feloszlatta a párt helyi szervezetét. A zalaiak a helyi ügyvédet akarták jövőre a parlamentbe delegálni, az országos elnökségnek azonban Göndör István kell.

Az MSZP etikai bizottsága hétfőn feloszlatta a párt nagykanizsai szervezetét, közölte a párt sajtóosztálya. Göndör István a szocialisták helyi országgyűlési képviselője az Indexnek megerősítette a hírt.

A Zala megyei város párttagjait két hete Szekeres Imre és Hiller István pártvezetők személyesen próbálták meggyőzni arról, hogy ne egy helyi ügyvédet, Fodor Csabát, hanem inkább az ő favoritjukat, Göndör Istvánt akarják indítani Zala megye 2. számú választókörzetében a 2006-os választásokon. Fodor jelölését az országos elnökség a nyáron elutasította.

Beígérték

A szervezet feloszlatását is kilátásba helyező pártvezetői jelzések dacára a nagykanizsaiak kitartottak saját jelöltjük mellett. A Simon Gábor által vezetett etikai bizottság pedig ezt szankcionálta: indoklásuk szerint a nagykanizsai szervezet az "elnökség vétóját követően" nem választott új képviselőjelöltet az országos választmány által megjelölt határidőn belül, "s ezzel megszegte az alapszabályt és veszélyeztette a párt választási esélyeit".

Az MSZP alapszabálya a helyi szervezetek jelöltállítása és az ez ellen emelhető vétó kapcsán úgy fogalmaz: "rendkívül indokolt esetben, ha a jelölés vagy a jelölt személye a párt választási érdekeinek nyilvánvalóan kárt okoz, az országos elnökség - tagjai kétharmadának szavazatával - a választási bizottság javaslatára a jelölést megsemmisíti és a jelölés megismétlését rendeli el. Ebben az esetben akorábbi jelölt ismételt jelölése nem lehetséges".

A szocialista párt a 176 egyéni választókörzetből 174-ben tudott a saját maguk által megszabott júliusi határidőig képviselőjelöltet állítani. Nagykanizsán kívül a kiskunhalasi körzet jelöltjét, Zuschlag Jánost sem fogadta el eddig az elnökség.