Gyurcsány Ferenc: Magunknak kerestük a nehézségeket

2006.12.18. 12:38
Az elmúlt fél év kormányzását, a reformok fontosságát és megítélését elemezte idei utolsó napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki szerint nehéz volt az elmúlt hat hónap. Dávid Ibolya szerint válsághelyzetben van a középosztály, Navracsics pedig azt mondta, a szocialisták rossz miniszterelnököt választottak.

"Kár lenne tagadni, hogy nehéz félévet hagyunk magunk mögött" - mondta hétfői napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc, aki szerint a nehézséget "maguknak keresték". A kormány első féléves tevékenységéről szóló beszámoló vasárnap került fel a kormányzati honlapra.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Nem sejtettük a plázákat

A miniszterelnök szerint magánemberként lelkesedéssel vagy keserédes fanyalgással fogadják, hogy mennyit változott a világ. "A mama például, ha szövőnőnek tanult, akkor elhelyezkedhetett, dolgozhatott harminc évig, és meg volt oldva az élete" - mondta Gyurcsány, aki szerint régen azt sem sejtettük, hogy lesznek plázák és valóságshow-k.

"A patkó innenső oldaláról az elmúlt négy-öt évben próbáltunk visszahozni valamit az állam felelősségéből a polgárok felelőssége helyett" - ismerte el "önkritikaként" Gyurcsány. Szociálisan szükségszerű volt, hogy az emberek jobban éljenek, de nem volt feltétlenül ésszerű.

A miniszterelnök szerint Magyarország az ősszel belenézett a szakadékba és azt mondta, hogy ebből nem kér, inkább "ezt akarja", mint amit riválisai ajánlanak. A kormányfő megköszönte Magyarországnak, mert "helyén volt az esze és a szíve is", a nemzeti radikalizmus helyett a nemzeti progressziót választotta.

Gyurcsány kikérte az ellenzék vádjait, miszerint reform helyett pénzbehajtás folyik. "Aki ezt mondja, az nem mond igazat" - mondta, azt viszont elismerte, hogy a kormánynak már az elején el kellett volna mondani, hogy mire számíthatunk. "Ha az emberek csak azt érzik, hogy a végén rosszabb lesz, mint előtte, akkor mi tettük rosszul a dolgunkat."

A miniszterelnök szerint sok ugyan a szkepszis, de egész Európa arról szól, hogy muszáj változtatni.

Dávid Ibolya bámulattal nézte

Dávid Ibolya bámulattal nézte ugyan a miniszterelnököt, de szembesítette egy 2005-ös beszédével, amikor adócsökkentést ígért, ugyanilyen hévvel.

Az MDF elnöke nem akar még egy ilyen évet, mint a 2006-os, ami szerinte egy banánköztársaságot idézett. "A realitás mindig átviláglik a hazugságokon" - mondta. Dávid szerint azért került az ország rossz helyzetbe, mert 2002 és 2006 között a kormány nem csinált semmit.

"A középosztály válságos helyzetben van" - mondta Dávid Ibolya, aki az MDF-et a "középosztály pártjaként" jellemzett. A politikus bejelentette, hogy tervet dolgozott ki a középosztály felemelésére.

"Rossz miniszterelnököt választottak" - fordult a szocialista képviselőkhöz Navracsics Tibor, aki elmondta: a családoknak, a térségeknek is jóval kevesebb pénz jut, mint korábban.

"Nagyon nagy a veszélye, hogy Magyarország kettészakad jövőre" - mondta Navracsics, aki szerint lehet színesen fogalmazni, de "vannak olyan politikusok", akik szervezetten hazudnak másfél-két évig. A fideszes politikus szerint a kormánypártok és az ellenzék között van párbeszéd, egyedül a miniszterelnök és a Fidesz-KDNP között nincs párbeszéd.

Semjén: Válság, szegénység, rendőrterror

„Hova jutottunk?” – tette fel a kérdést a KDNP-s Semjén Zsolt, aki demográfiai katasztrófától tart. A politikus szerint a „válság, szegénység, rendőrterror” után azért nem „kergették még el” a szocialistákat, mert a sajtó egy része mellettük van.

Semjén szerint a meghatódott hangon előadott Gyurcsány-beszéd után néhány órával (a költségvetés megszavazással) fosztják ki és nyomorítják meg a népet.

Lendvai: kell a reform

Lendvai Ildikó meghatódott azon, hogy az ellenzék szerint „egy aprócska miniszterelnök-váltással” a szocialisták bebocsátást nyernének a mennyországba. Az MSZP frakcióvezetője emlékeztette a miniszteri jutalmazások miatt kritizáló ellenzéket arra, hogy a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke 900 ezer forintot szavazott meg magának. (Szavait a szocialista oldalról nagy fölhördülés fogadta.)

Lendvai szerint a reformokra szükség van.

Kuncze Molnárt dicsérte

„Nehéz féléven vagyunk túl, és nehéz év előtt állunk” – mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a nehézségeket a halogatott intézkedések okozzák, példaként az egészségügyet hozta fel, és megdicsérte a Molnár Lajos egészségügyi miniszter által végzett munkát.

Kuncze szerint az ellenzék „mindenhová több kiadást” követelő politikáját nem érdemes kipróbálni.

Gyurcsány viszontválaszában, egyebek mellett, azt mondta: "Tökéleteset csak kettőt ismerünk: a Teremtőt és a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét."

Futottak még

Herényi Károly (MDF) azért kesergett, mert szerinte kevés a házszabályban biztosított ötpercnyi reagálás a miniszterelnöki felszólalásra, valamint megemlékezett az MDF eddigi sikereiről. Herényi meghívta Gyurcsányt egy frakciólátogatásra. A miniszterelnök az MDF meghívását elfogadta.

Semjén Zsolt a száz évvel ezelőtt született Barankovics István keresztényszociális politikusra emlékezett. Hiller István kulturális miniszter "helyesnek és fontosnak" tartotta a Barankovicsról való megemlékezést.

Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság helyzete nem olyan vicces, amilyen vicceseket Kóka János gazdasági miniszter szokott mondani. A fideszes politikus a győri kekszgyár bezárása miatt aggódott, amit "egy apró Negro-üzemmé akarnak silányítani". Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár szerint nem demonstrálni, hanem tárgyalni kellene a Danone-nal.

A szocialista Török Zsolt arról beszélt, hogy karácsony táján szociálisan érzékenyebb, de ilyenkor nyújtott segítsége "csak a hal és nem a háló". Kiss Péter miniszter egyetértett Törökkel.