Révészé volt a nap demcsákozása

2007.03.26. 16:46
Gyurcsány Ferenc lassan visszatér a régi kerékvágásba, vagyis minden héten felszólal. Most Varju László nyalintott a kormánynak, a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter egyáltalán nem burkoltan hülyézett le képviselőket, Áder vagy nem hall jól, vagy tényleg baj van a parlament akusztikájával. A parlament izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra. És mi történt a hetediken?

A nap demcsákozása: Révész Máriusz (Fidesz)


(Fotó: Barakonyi Szabolcs)

14:41 perckor adta ki az MTI a hírt arról, hogy Demcsák Zsuzsa visszalép a kormányszóvivői poszttól. Ezzel még a plusz hat napos Havas Henriknél is rövidebb ideig, mínusz hét napig vallhatta magát szóvivőnek.

Pont tíz perccel később emelkedett szólásra Révész Máriusz, hogy visszalépésre szólítsa fel a kinevezés előtt álló szóvivőt. Ha valaki nem tudná: Demcsák Zsuzsa a blogjában arról is írt, hogy gyermekét nem szeretné nála rosszabb szociális helyzetű gyerekekkel egy bölcsödébe járatni. Emiatt még az SZDSZ-es Sándor Klára, sőt Horn Gyula miniszterelnök egykori szóvivője, Forró Evelyn is szerencsétlennek nevezte Demcsák esetleges kinevezését.

A Demcsák-ügy jó ürügyet teremtett arra, hogy Révész és a válaszoló Gál J. kölcsönösen bukott szóvivőnek nevezzék egymást, és feltegyék főnökeik legújabb lemezét. Révész leújarisztokratázta az MSZP-t, Gál J. leradikálisellenzékizte a Fideszt. A napirend előtti felszólalásoknak ez volt a csúcspontja, Áder János a házelnöki székből húsz másodperc csönddel tiltakozott.

A poén az volt, hogy Révész nem fogadta el Demcsák visszalépését bejelentő Gál J. válaszát.

A nap baráti tüze: Varju László (MSZP)

Minden hétfői ülésnap harmadik interpellációjára MSZP-s képviselő jelentkezik be, hogy alákérdezzen valamelyik ritkán szereplő miniszternek. Nem akarunk senkit sem megsérteni, de mintha a komlóiakban különös hajlam lenne a nyalintásra.

Néhány héttel ezelőtt Páva Zoltán, Komló polgármestere vette baráti tűz alá Lamperth Mónikát. Most a Komlón született Varju László kérdezte a belügyminisztert a regionális koordinátorokról, mert szerinte ez nagyon fontos kérdés, szerencsére Lamperth szerint is fontos kérdés, meg is dicsérte Varjut, hogy milyen klassz, hogy ugyanazt tartják fontosnak, majd a viszontválaszban Varju elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, amit a kormány fontosnak tart. A választ elfogadta.

Pedig Varju nem az a simulékony típus. Szocialista politikusként a koalíciós párt elnöke, Kuncze Gábor ellen kampányolt a 2006-os választás előtt a szigetszentmiklósi választókerületben. Erősködött, hogy az első forduló után még egyszer nem lép vissza első helyről a harmadik helyezett Kuncze Gábor javára, ahogy 2002-ben történt. Aztán visszalépett.

A nap hülyézése I.: Gyurcsány Ferenc (MSZP)


Nabucco vagy Kék Áramlat-2? Napok óta erről beszél a fél ország és mindenkinek nagyon határozott véleménye van arról, melyik gázvezeték építésébe szálljon be Magyarország. A jobbosok Nabucco-, a balosok Kék Áramlat-pártiak. (A kérdés bonyolult, a rádióban a hétvégén két szakértő fogalmazott egymásnak totálisan ellentmondó véleményt. Ezért taníttattuk ki őket?)

Semjén Zsolt azt válaszolta Gyurcsánynak, hogy az oroszok Nagy Pétertől befolyási övezetüknek tekintenek minket, de a közelben talán már az orosz csizmák dobogását hallotta, ezért tompított: "A pravoszlávia nagy barátja vagyok".

Gyurcsány szerint Semjén magára vonja a tudatlanság vádját. És még nem volt vége.

A nap hülyézése II.: Molnár Lajos (MSZP)

Ha Gyurcsányé burkolt hülyézés volt, akkor Molnár Lajosé már egyáltalán nem. Igaz, a szintén KDNP-s Firtl Mátyás föladta a magas labdát, hiszen az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetről tett fel kérdést. A miniszter azzal kezdte válaszát, hogy a képviselő régen sétált már az intézet fái között.

A nap Mórickája: Németh Zsolt (Fidesz)


Németh Zsoltnak mindig, mindenről ugyanaz jut az eszébe, vagyis az orosz gáz. Mivel a miniszterelnök felszólalásának címéből – A magyar nemzeti érdek európai érdek – nem derült ki, hogy érdemi része az orosz gázról szól, ezért a téma szakértője kivonult a többi fideszes és KDNP-s képviselővel együtt. (A függöny mögül azért leskelődött, árulkodott Kóka Jancsika.)

A miniszterelnök után Németh következett, előre bejelentett felszólalása a Néhány élelmiszerügyi kérdésről címet viselte. Ehelyett arról beszélt, miért a Nabuccót kéne megépíteni a Kék Áramlat helyett.

A nap címadója: Mikola István (Fidesz)

A volt egészségügyi miniszter a műfaj nagymestere. Rövid, indulatos címeket ad, mintha a Szomszédok Lenke nénije kérdezne a nép hangján. Most például: "OEP-szerződés? De mire?" Van ezekben a címekben valami naiv rácsodálkozás: "Immár a közegészségügy is üzlet?" Vagy: "Reform hadüzenet a cukorbetegeknek is?" Szinte látjuk, ahogy elkerekedett szemmel néz ránk: "Mi történik itt?" Néha műveltsége fitogtatására is alkalmas a címadás: "Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek?"

Mikola a kijelentő módos címekben is tud nagyot alkotni: "Zöld könyv - lila köd." Ez világos. Ahogy ez is: "A vak ló bátorsága". És a szójátékoknak is nagymestere: "ReformDeform". Ez utóbbi, február elején használt címet Dávid Ibolya is elirigyelte. Mostani napirend előttijének címe kísértetiesen hasonló volt: "Reform vagy deform".

A nap hallásproblémája: Áder János (Fidesz)

A fideszes Bányai Gábor interpellálta a környezetvédelmi és vízügyi minisztert. Áder a pulpitusról úgy értette, hogy Bányai elfogadta Persányi Miklós válaszát, amit a képviselő kikért magának. Mire Áder: "Vagy az én fülemmel van a probléma vagy akusztikai probléma van".

A nap látásproblémája: Veres János (MSZP)